Hlavní obsah

Hamáček: Vánoce jsou pro zpřísnění opatření ideální

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se epidemiologická situace v Česku zhoršuje plošně. Většina krajů je navíc v rámci protiepidemického systému PES v nejhorším, tedy pátém stupni. Kabinet tak podle něj na to musí zareagovat zpřísněním opatření, pro což jsou ideální Vánoce a Nový rok.

Záznam: Tisková konference ČSSDVideo: Novinky

 
Článek

„Situace se zhoršuje plošně, většina krajů splňuje parametry stupně pět. Je logické, že na to budeme muset reagovat,“ uvedl ministr vnitra.

Vláda zítra opatření nezpřísní, řekl Babiš

Domácí

Potvrdil také, že o finálním zpřísnění opatření bude jednat vláda ve středu. „Období přes Vánoce a Nový rok je vhodné pro nasazení přísnějších opatření, stejně to vidí předpokládám i ministerstvo zdravotnictví. Ve středu se dozvíte detaily,“ naznačil.

Lidé totiž podle něj méně chodí do práce a jede se v „poloprázdninovém” režimu. „Tak je ta mobilita nízká,” vysvětlil.

Rizikové skóre v systému PES totiž odpovídá již čtvrtým dnem horšímu, pátému stupni. V rámci něho by měl platit přísnější zákaz nočního vycházení, tedy už od 21. hodiny. Zavřené by měly být i obchody a služby.

ČSSD nepodpoří daňový balíček

Kromě nouzového stavu bude v úterý jednat Poslanecká sněmovna i o daňovém balíčku, jehož součástí je i zrušení superhrubé mzdy a následné zavedení daňových sazeb ve výši 15 a 23 procent. Právě o to se již několik měsíců přou vládní strany ANO a ČSSD.

Snížení daní neprospěje občanům Česka, tvrdí ČSSD

Domácí

Babišovo ANO totiž protlačilo dolní komorou návrh na sazby 15 a 23 procent s podporou ODS a SPD. Prošel ale pirátský návrh zvýšení základní daňové slevy na poplatníka. Ten nakonec Senát upravil tak, aby byl dopad do státní rozpočtu menší. Horní komora ale ponechala sazby 15 a 23 procent, a navíc přidala i kompenzace obcím.

Senát souhlasil se zrušením superhrubé mzdy a s daňovými sazbami 15 a 23 procent

Domácí

„Senát upravil návrh ze Sněmovny. Já jsem říkal, že cokoli, co Senát pošle, bude lepší, než co poslala Poslanecká sněmovna. Tohle je ale nejhorší z těch lepších variant. Sociální demokracie nebude hlasovat ani pro sněmovní, ani pro senátní verzi,“ sdělil ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám