Hlavní obsah

Tisícovka českých vojáků je od letoška součástí Sil velmi rychlé reakce NATO

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisícovka českých vojáků je od počátku roku zařazena do Sil velmi rychlé reakce NATO (VJTF - Very High Readiness Joint Task Force). Češi jsou součástí brigády, kterou tvoří ještě prapory Polska, Španělska a Velké Británie. Celé uskupení čítající zhruba 5000 vojáků je schopné nasazení během pěti dnů.

Foto: Armáda ČR

Český prapor je součástí brigády sil velmi rychlé reakce

Článek

Jádro českých sil tvoří vojáci z úkolového uskupení, které vzniklo na bázi hranického 71. mechanizovaného praporu. Tisícovku českých vojáků pak ještě doplňuje rota rumunského pěšího praporu, s nímž Češi dlouhodobě spolupracují a cvičí.

Na zařazení do VJTF se úkolové uskupení začalo připravovat již v roce 2018. Vedle teorie absolvovali vojáci i řadu mezinárodních cvičení. Loni v červnu pak byla na cvičení Dragon 2019 mezinárodní brigáda certifikována.

Armáda zrušila tendr na nákup aut, která mají nahradit zastaralé uazy

Domácí

Síly velmi rychlé reakce jsou nejakceschopnější alianční jednotkou. Ta může zasahovat jak na místech konfliktů, tak při podpoře mírových operací či při katastrofách. Její nasazení by bylo v případě potřeby podporováno leteckými, námořními či speciálními silami.

NATO k vytvoření těchto sil přistoupilo po zkušenostech s ruskou anexí ukrajinského Krymu.

Foto: Armáda ČR

Síly velmi rychlé reakce jsou založeny na mezinárodní spolupráci členských zemí NATO

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám