Hlavní obsah

Tisíce lidí vyšly v Praze v průvodu za legalizaci marihuany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zastánci užívání konopí pro léčebné a rekreační účely se v sobotu sešli v Praze. Pochod za legalizaci marihuany odstartoval v půl hodiny po poledni z Karlova náměstí a přes centrum zamířili až na ostrov Štvanice, kde je od půl třetí odpoledne přichystán doprovodný program. Happening Million Marihuana March se koná už po jednadvacáté.

Pochod za legalizaci marihuanyVideo: Novinky

 
Článek

V letošním roce chce pochod upozornit na to, že i když je léčebné užívání marihuany už několik let zákonem povolené, pro mnoho pacientů je stále prakticky nedostupné.

Organizátoři pochodu nesouhlasí se stavem, kdy je lékárnách dostupné jen dovážené konopí, které bývá dražší než marihuana dostupná na černém trhu. Zvláště seniorům tak podle nich často nezbývá nic jiného než konopí nelegálně pěstovat doma.

Pochodem má být ukončen i letošní ročník kampaně Semínka seniorům, při které je seniorům skrze čestná prohlášení poskytována konopná semínka zadarmo.

Z Karlova náměstí na Štvanici

Trasa pochodu byla naplánována z Karlova náměstí přes Vodičkovu ulici na Václavské náměstí a pak dále přes Jindřišskou ulici na náměstí Republiky a dále na Těšnov a ostrov Štvanice.

Součástí programu na Štvanici  jsou koncerty, přednášky, diskuse či workshopy věnované otázkám marihuany a jejímu pěstování.

Otázka užívání konopí je nejen v Česku kontroverzní. Zastánci upozorňují na její příznivé zdravotní účinky, navíc se zaštiťují studiemi, podle nichž užívání konopných drog nevede k nebezpečným závislostem. Podle jiných studií nadměrné užívání konopí může vést ke ztrátě kontroly a soustředění, nespavosti, poklesu výkonu nebo depresím.

Marihuanu zkusila čtvrtina populace

Podle výroční zprávy o užívání drog v Česku za rok 2016 zkusila za svůj život konopné látky až čtvrtina populace ve věku 15 až 64 let. U mladší skupiny ve věku 15 až 34 pak toto číslo narůstá na přibližně 44 procent. Drogu podle statistiky výrazně více užívají muži.

Průkopníky legalizace konopí pro rekreační účely se staly některé státy USA. V referendu předloni na podzim schválili legalizaci lidé v Kalifornii, Massachusetts, Nevadě a Maine. Voliči na Floridě, v Severní Dakotě a Arkansasu si zase odhlasovali legalizaci léčebného konopí. Rekreační marihuana je navíc již několik let legální v Coloradu, ve státě Washington, v Oregonu nebo na Aljašce.

Million Marihuana March se v Praze koná po jednadvacáté. Obdobné pochody za legalizaci konopí po světě probíhají každoročně už od roku 1999.

Reklama

Výběr článků

Načítám