Hlavní obsah

Ti, kdo amnestii připravovali, museli vědět, jakých kauz se dotkne, tvrdí vyšetřovatel

Právo, Jakub Troníček

Bývalý elitní detektiv Karel Tichý, který stál u šetření řady velkých hospodářských kauz s miliardovými dopady, cítí zklamání nad amnestií prezidenta Václava Klause. V rozhovoru pro Právo také uvedl, že lidé, kteří připravovali amnestii, museli dobře vědět, kterých kauz se bude týkat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý elitní detektiv Karel Tichý

Článek

U protikorupční policie jste před lety rozjížděl vyšetřování některých z velkých hospodářských kauz s miliardovými škodami, které nyní kvůli amnestii prezidenta Václava Klause zůstanou navždy nepotrestány. Jak to vnímáte?

Cítím obrovský pocit zmaru a zklamání. A troufám si tvrdit, že v tomhle směru můžu mluvit i za své bývalé kolegy. Celé to dlouholeté vyšetřování mělo zásadní dopady na naše životy, zdraví nebo rodiny a teď vidíme, že to celé bylo k ničemu.

Jsem přesvědčen, že amnestie se těchto kauz týkat v žádném případě neměla. Pachatelé měli stát před soudem a měly padnout výroky o vině nebo nevině. Tohle je opravdu jen obrovský zmar.

Prezidentův tajemník Ladislav Jakl amnestii hájil s tím, že kauzy se zkrátka nesmějí táhnout dlouhé roky. Připouštíte, že ty případy provázely průtahy?

My jsme dali dohromady všechno, co jsme mohli, u nás ty průtahy nebyly. Státní zástupci od nás dostali vše, co chtěli, a troufám si říct, že ani na jejich straně k žádným umělým průtahům nedocházelo. Musíme si uvědomit, že ty kauzy jsou opravdu složité a nejde je zvládnout tak rychle.

Navíc tam byla spousta odkladů ze zdravotních důvodů ze strany podezřelých, věděli jsme, že si často vyráběli umělé zdravotní důvody. Tam je potřeba vidět to prodlužování, ale s tím nemohly orgány nic dělat.

Myslíte si, že amnestování údajných tunelářů z éry devadesátých let bylo ze strany prezidenta záměrné?

K tomu se nemůžu vyjadřovat, ale moje soukromé přesvědčení je, že to bylo velmi dobře připravené. Ten tým, který amnestii připravoval, musel dobře vědět, jakých kauz se to bude týkat.

Projeví se to podle vás v další práci současných detektivů?

To zcela nepochybně, na tu práci to bude mít velmi negativní vliv. Oni teď uvidí, že i když se budou snažit sebevíc, jako jsme se snažili v těchto případech my, může se vždy stát za pár let něco podobného.

Je to určitý signál. Kde teď mají ti policisté vidět vizi, jak mají vidět smysl své práce? Tlaky na vyšetřování z nejrůznějších stran byly vždycky a tohle je jen jejich vyvrcholením. Jak ty tlaky vypadají, to už jsme viděli při vyšetřování zločinů kolem Františka Mrázka nebo Radovana Krejčíře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám