Hlavní obsah

Testovat se budou muset i očkovaní

Aktualizováno

Očkovaní lidé, u nichž bude identifikován významný kontakt s nakaženým v domácnosti, budou muset podstoupit PCR test. Do karantény ale před výsledkem dál nebudou muset. V pondělí o tom rozhodla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem

Článek

Žádanku na PCR test pak podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) vystaví kontaktům krajské hygienické stanice, budou tedy hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

„Pokud bude test negativní, není nutné dál nic řešit,” uvedl ministr. Do té doby by ale měli sledovat svůj zdravotní stav a nosit respirátor. Změna platí již od pondělí.

Testovat po kontaktu by se měli i očkovaní, míní nastupující vláda

Koronavirus

Doposud se na ně povinnost nechat se po kontaktu testovat nevztahovala, na což poukazovali někteří odborníci i neočkovaní.

Testovat očkované, kteří přišli do kontaktu s nakaženým, pak navrhla minulý týden také nastupující vláda koalice SPOLU a Pirátů a STAN.

Epidemiologická situace v České republice je podle vládních špiček špatná. Počty nově nakažených se v týdnu přibližují k třiceti tisícům. Roste i počet hospitalizovaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám