Hlavní obsah

Teplý týden přinese hodně deště a oblačnosti

V Česku bude v následujících dnech panovat počasí charakterizované četnými přechody jednotlivých atmosférických front. Teploty budou přes den stoupat nad nulu, dál ale bude hrozit nebezpečí ledovky či náledí. Slunce vysvitne jen v úterý a ve středu, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V pondělí ráno stoupaly teploty v Čechách na některých místech až k osmi stupňům, zatímco například na jihu Moravy se pohybovaly kolem nuly a padaly tam mrznoucí srážky. Ledovka trápí také východ Čech. Odpolední teploty vystoupí v Čechách na 8 až 12 stupňů, na Moravě a ve Slezsku bude chladněji, jen mezi 1 a 5 stupni.

„V roce 2014 byla 1. prosince situace stejná. Během výrazného nárůstu teplot padaly mrznoucí srážky,“ připomněla Honsová. Podle ní ledovku, kdy srážky padají už mrznoucí, vystřídá náledí, kdy dešťové srážky zmrznou až na prochladlém zemském povrchu. „Takže opatrnost bude namístě i nadále,“ apelovala zejména na řidiče Honsová.

V úterý bude zataženo s deštěm, který bude zpočátku na Moravě a ve Slezsku mrznoucí, případně budou srážky sněhové. „Od vyšších poloh bude foukat čerstvý vítr, což se na východě území projeví na nižší pocitové teplotě,“ upozornila Honsová. Ranní teploty v Čechách se budou pohybovat mezi 8 a 4 stupni, na Moravě a ve Slezsku mezi 5 a 1 stupněm. Odpoledne se maxima vyšplhají na 5 až 9 stupňů. Převládat bude velká oblačnost, bude oblačno až zataženo s občasným deštěm, v Krušných horách a Krkonoších i sněžením. Odpoledne by mělo ubývat oblačnosti místy až na polojasno.

Noc na středu bude ve znamení zmenšené oblačnosti, takže teploty spadnou na 0 až -4 stupně, bude hrozit náledí. Zpočátku bude ještě polojasno, ale během dne dorazí další frontální systém, oblačnosti bude přibývat a bude pršet. Teploty vystoupí na 2 až 6 stupňů.

Čtvrtek bude zatažený až oblačný, na Moravě a ve Slezsku se sněhovými či mrznoucími srážkami. Ráno se ochladí na 3 až -1 stupeň, maxima dosáhnou v Čechách 4 až 8 stupňů, na Moravě a ve Slezsku jen 0 až 4 stupňů.

V pátek bude přecházet další frontální systém, jenž přinese zataženo a déšť. Čechy ráno naměří 6 až 2 stupně, Morava a Slezsko 2 až -2 stupně. Odpoledne se ale teploty vyhoupnou na 6 až 10 stupňů. Foukat by měl čerstvý vítr.

V sobotu má být oblačno s občasnými přeháňkami, na horách smíšenými. Ráno se ochladí na 4 až 0, odpoledne teploty vzrostou na 4 až 8 stupňů. V neděli teploty ráno klesnou na 0 až -4 stupně, přes den zůstanou mezi 1 a 5 stupni. Převládat bude oblačno až zataženo, od středních poloh se sněhovými přeháňkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám