Hlavní obsah

Teploty vystoupají až k 30 stupňům, zbytek měsíce bude chladnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejteplejší z následujících čtyř týdnů by měl být ten aktuální, vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teploty se tento týden budou blížit k hranici 30 stupňů Celsia. Z hlediska srážek čekají meteorologové slabě podprůměrné období, z hlediska teplot průměrné až slabě nadprůměrné.

Foto: Lee Smith, Reuters

Rozkvetlé třešně. Ilustrační foto

Článek

Tento týden mají svátek takzvaní ledoví muži, Pankrác, Servác a Bonifác, s nimiž podle pranostiky přichází výrazné ochlazení či ranní mrazíky, realita bude opačná.

„Na základě předpovědi týdenních průměrných teplot je pravděpodobné, že nejteplejším bude první předpovědní týden (od 9. května), následně se očekává menší pokles teplot, ale v rámci běžných hodnot pro danou roční dobu,“ uvedli meteorologové.

Z předpovědi meteorologů vyplývá, že noční teploty by tento týden neměly spadnout pod tři stupně. Denní se budou pohybovat kolem 25 stupňů, ve středu a čtvrtek se budou blížit k 30 stupňům.

Ve čtvrtek ale bude počasí ovlivňovat zvlněná studená fronta od západu. S příchodem studené fronty klesnou teploty na průměrných 20 stupňů a začne pršet.

Místo ledových mužů přijde léto

Počasí

V pátek bude převážně oblačno s občasnými srážkami a nejvyššími denními teplotami do 23 stupňů. Po oba víkendové dny by mělo být převážně polojasno s odpoledními maximy mezi 19 a 24 stupni.

Týden od 16. do 22. května začne podstatně chladněji. Pondělní denní teploty by se měly pohybovat podle předpovědi jen v rozmezí 14 až 19 stupňů. Další dny by mělo být skoro jasno až polojasno. Ranní teploty 12 až 5 stupňů Celsia, nejvyšší denní 15 až 24 stupňů.

Další týden (23. až 29. května) by se podle výhledu měly noční teploty pohybovat kolem průměrných pěti stupňů a denní mezi 16 a 23 stupni. Na tento týden předpovídají meteorologové i více srážek.

Oteplit by se mělo podle výhledu až poslední týden ve sledovaném období (od 30. května do 5. června) noční teploty by měly být na průměrných 10 stupních, denní by mohly růst až k 26 stupňům Celsia.

Podle meteorologů je velmi pravděpodobné, že budou narůstat rozdíly v množství srážek mezi jednotlivými regiony Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám