Hlavní obsah

Teploty spadly až na minus 25 stupňů, železniční doprava kolabuje

Právo, Novinky, ČTK, ib, aš, ape
Aktualizováno

Většina silnic je v sobotu v České republice sjízdná, ovšem řidiči na nich musejí být mimořádně opatrní. Hlavní tahy jsou zbavené sněhu, jsou vymrzlé, popřípadě vlhké po chemickém ošetření. Na vedlejších silnicích ale často leží zbytky sněhu, v horách pak uježděná vrstva sněhu. Na mnoha místech České republiky spadla v noci teplota pod 20 stupňů Celsia. Kvůli mrazu zkolabovala vlaková doprava z Prahy na Plzeň.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Odklízení sněhu na břeclavském nádraží.

Článek

Mezi Prahou a Berounem se kvůli stržené troleji v Radotíně jezdí kyvadlově po jedné koleji. V Radotíně a Dobřichovicích navíc zamrzají výhybky, takže doprava je zcela paralyzovaná. Pantografy zajišťují dopravu jen mezi Prahou a Berounem. Rychlíky mají velká zpoždění.

"Vlak z Prahy do Norimberku má 268 minut zpoždění," uvedl před 10:00 mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Stejné je to i v opačném směru. Podle webových stránek ČD Pendolino z Bohumína do Prahy nabralo 120 minut zpoždění, vlak EC z Prahy do Vídně 50 minut. Problémy mají i cestující na trati mezi Prahou a Brnem. Vlaky mají zpoždění kolem 40 až 50 minut.

S potížemi se od rána potýkají železničáři také na trati z Prahy hlavního nádraží do Vršovic. "Vlivem mrazu jsou hlášeny závady ve vinohradských tunelech," uvedl Halla. Kvůli zamrzlým výhybkám nejezdí vlaky ani mezi Brnem a Modřicemi.

Zemi sevřel mráz

Nejchladněji bylo v Libereckém kraji. Na horské stanici Jizerka teplota klesla na minus 26,1 stupně. V Bedřichově byl překonán rekord minus 17 stupňů z roku 1943, v noci na sobotu tam bylo naměřeno 21,1 stupně pod nulou. Rekord byl překonán i v Doksech, kde bylo minus 21,1 stupně, dosud nejchladněji tam bylo 4. prosince 1989, minus 15,6 stupně. Jen o pár stupňů slabší mráz zaznamenali meteorologové ve Stráži od Ralskem, Doksech, Adršpachu, kde naměřili 22 stupňů pod nulou a Brodem nad Dyjí.

Z horských stanic hlásila méně než 20 stupňů pod nulou Horská Kvilda a Hliniště na Šumavě. Teplotní rekord padl v noci na sobotu hned na pěti místech západních Čech. „V Šindelové bylo -23 stupňů, přitom dosavadní minimum naměřené v roce 1962 v Domažlicích činilo -16,5 stupně,“ řekla Právu Petra Opatrná z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Mimořádně mrazivá noc byla i v Konstantinových Lázních, tam teploměr spadl na -18,2 stupně.

„Rekordy opět padaly na většině stanic na severu Čech s výjimkou Milešovky,“ řekl Právu Radek Tomšů z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Vůbec nejchladněji v Ústeckém kraji bylo v Žatci, kde teplota spadla na 21 stupňů pod bodem mrazu. Byl tam překonán rekord z roku 1962, kdy tam meteorologové naměřili minus 12,3 stupně. V Doksanech na Litoměřicku byl překonán rekord minus 12,3 stupně z roku 1969. Dnes tam meteorologové naměřili 17,2 stupně pod nulou, stejně jako ve Smolnici na Lounsku.

I v Hradci Králové a Pardubicích byly překonány rekordy pro 4. prosinec. V Hradci bylo minus 14 stupňů Celsia, přičemž dosavadní rekord byl z roku 1989 a měl hodnotu 12,8 stupně. V Pardubicích naměřili minus 19,3 stupně. Předchozí rekord minus 12,5 stupně byl z roku 1933.

Nejtepleji bylo na jihu Čech, v Českých Budějovicích naměřili minus 7,4 stupně.

Nejvíc sněhu nyní leží na Lysé hoře, a to 40 centimetrů, dvě desítky centimetrů sněhu ale leží i ve středních a nižších polohách.

Problémy na moravských silnicích

Zvlášť opatrně je nutné jezdit ve Zlínském kraji. Na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu, která má na Valašsku sílu až dvanácti centimetrů. Nadále je uzavřený úsek mezi Prusinovicemi na Kroměřížsku a Dřevohosticemi na Přerovsku. "Silnice mezi Prusinovicemi a Dřevohosticemi je stále zavátá. Odstranění sněhu komplikují mrazivé teploty. Každopádně veškerou techniku máme v terénu," řekl výrobní náměstek Správy a údržby silnic Kroměřížska Timoteus Políček.

V Moravskoslezském kraji po půlnoci přestalo na většině území sněžit. Nadílka ale byla bohatá. V Mošnově na Novojičínsku bylo ráno 26 centimetrů sněhu oproti 17 centimetrům v pátek ráno; na Lysé hoře 40 centimetrů oproti pátečním 36 centimetrům, řekla ostravská meteoroložka Hana Šeděnková.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Odklízení sněhu ze silnice u Holešova na Kroměřížsku

Na hlavních tazích zůstává rozbředlý sníh hlavně na Opavsku, Bruntálsku a Frýdecko-Místecku. Na vedlejších silnicích leží ujetá vrstva sněhu především na Opavsku a Bruntálsku.

"Přes noc se situace zklidnila, nemáme hlášeno nic dramatického. Hasiči pomáhali silničářům s plužením a vytahováním zapadlých osobních aut a dvou kamionů," řekl operační důstojník z Centra tísňového volání.

Silničáři přesto varují řidiče před přetrvávající mimořádnou situací na Opavsku, Bruntálsku a v Beskydech. Na vedlejších silnicích tam leží až pěticentimetrová vrstva ujetého sněhu, na hlavních tazích rozbředlý sníh do tří centimetrů. Na Frýdecko-Místecku si žádá zvýšenou opatrnost také jízda na rychlostní komunikaci R56.

Na většině silnic Olomouckého kraje leží zbytky rozbředlého sněhu. Na rozbředlý sníh řidiči narazí na silnicích prvních tříd. Ujetý sníh leží místy na Jesenicku, Šumpersku a Prostějovsku na vozovkách, které silničáři udržují inertně.

V Jihomoravském kraji zůstávají po nočním sněžení a v mrazu hůř sjízdné některé úseky silnic nižších tříd, hlavně ve vyšších polohách. Mimořádně špatná je situace na silnicích druhých a třetích tříd na Břeclavsku, Znojemsku, Vyškovsku a Blanensku. Na silnicích nižších tříd leží většinou zbytky rozbředlého sněhu, nebo je sníh uježděný a krytý posypem. "Je nutná zvýšená opatrnost, vzhledem k nízkým teplotám je chemický posyp neúčinný," napsali o stavu tamních vozovek břeclavští silničáři.

Na silnicích prvních tříd leží většinou zbytky rozbředlého sněhu. Tam, kde se nesolilo, jsou zbytky sněhu po pluhování a posyp.

Na Břeclavsku je dálnice mokrá po chemickém ošetření a sjízdná se zvýšenou opatrností.

Situace v Čechách

Na Vysočině jsou komunikace první třídy většinou holé a vymrzlé. Na vozovkách silnic druhé a třetí třídy někde leží ujetá a zledovatělá vrstva sněhu. Dálnice D1 Vysočinou je sjízdná bez omezení, její povrch je místy vlhký, na krajnicích leží zbytky umrzlého sněhu. Zbytky sněhu po pluhování jsou i v krajském městě Jihlavě.

Ve Středočeském kraji leží na silnicích nižších tříd zbytky rozbředlého sněhu nebo ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Pozor by měli dávat řidiči na silnicích nižších tříd na Mělnicku, kde na některých místech leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Vrstva ujetého sněhu leží na okresních komunikacích Kladenska, Berounska, Rakovnicka, Mladoboleslavska, Prahy-východ a Prahy-západ.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Zasněžená silnice v Havířově

Pozor by si měli také řidiči dát na padesátém kilometru dálnice D11, kde se mohou tvořit mlhy.

Podobná situace panuje v jižních Čechách, ale pozor je nutné dát si u tahů, které nemohou být kvůli zdrojům vody udržovány chemicky. Leží tam ujetá, zledovatělá vrstva sněhu, krytá posypem. Někde se mohou řidiči setkat s mrznoucí mlhou.

Na severu Čech se silničářům po přívalech sněhu podařilo vyřešit kritické situace a v Ústeckém a Libereckém kraji není ani jeden neprůjezdný úsek. Kvůli silnému mrazu ale neúčinkuje solení, a tak je stále na místě maximální opatrnost.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Odklízení sněhu z havířovského chodníku

"Aktuálně je prakticky všechno sjízdné, i když je opatrnost pořád na místě. Do horských úseků stále doporučujeme doplnit zimní pneumatiky i řetězy," řekla ráno dispečerka ústeckých silničářů. V mezích možností se podle ní povedlo zprůjezdnit i silnice třetích tříd. Podobná situace panuje i v Libereckém kraji.

Na východě Čech je nejhorší situace v Orlických horách. Nejenže tam leží na silnicích podobně jako v Krkonoších ujetá vrstva sněhu, ale navíc tam padla mlha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám