Hlavní obsah

Teploty půjdou výrazně dolů

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v tomto týdnu bude ve znamení postupného ochlazování. Zatímco na začátku budou ještě maxima stoupat k nadprůměrným 12 stupňům, s blížícím se víkendem čeká teploty strmý pád. Srážek bude hodně a postupně mohou být sněhové i ve středních polohách. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 16.11.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Počátek týdne bude ve znamení nadprůměrných teplot, v odpoledních maximech vystoupí až na 12 stupňů. Od pátku očekáváme strmý pád teplot a od středních poloh srážky smíšené, přechodně i sněhové, v neděli i mrznoucí,“ uvedla Honsová.

„Oblačnosti i srážek bude hodně. Přes střední Evropu budou po celý týden přecházet jednotlivé fronty. V pondělí je to studená fronta, v úterý nás svým okrajem ovlivní teplá fronta, ve čtvrtek studená. Po jejím přechodu k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu,“ doplnila meteoroložka s tím, že díky srážkám a přechodně čerstvému větru budou dobré rozptylové podmínky.

V pondělí bude zpočátku zataženo s deštěm přicházejícím od západu. Na východě ještě bude vládnout nízká oblačnost nebo mlhy. Během dne bude oblačnosti postupně ubývat a srážky budou ustávat. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 stupni.

Na úterý 17. listopadu hlásí předpověď převážně oblačno, ojediněle s přeháňkami. Ranní minima klesnou na 6 až 2 stupně, odpolední maxima vystoupí na 8 až 12 stupňů.

„17. listopadu 1989 počasí u nás ovlivňovala oblast vysokého tlaku vzduchu, kolem které k nám proudil studený vzduch od severu. Po ránu teplota klesala k -1 stupni v Praze-Klementinu a až na -13 stupňů na horách. V odpoledních maximech bylo od -1 do 6 stupňů. Po ránu panovaly mlhy nebo nízká oblačnost, která se během dne protrhávala na jasno až polojasno,“ připomněla Honsová počasí, které panovalo před 31 lety v den, kdy odstartovala sametová revoluce.

Ve středu bude zpočátku dne oblačno, během dne až polojasno. Místy se budou tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty se budou pohybovat mezi 6 a 2 stupni, denní pak mezi 8 a 12 stupni, ovšem pod nízkou oblačností maxima nepřekonají 6 stupňů.

Ve čtvrtek bude polojasno, místy však s mlhami nebo nízkou oblačností. Postupně bude od západu přibývat oblačnosti s deštěm. Noční teploty spadnou na 4 stupně až 0, při vyjasnění se ochladí až na -2 stupně. Den už bude studenější s teplotami mezi 6 a 10, během dne se ale bude ochlazovat.

Přijdou mrazivá rána

Pátek přinese oblačnou až zataženou oblohu s přeháňkami nebo deštěm, od středních poloh půjde o déšť se sněhem, na horách začne sněžit. V noci přituhne na 1 až -3 stupně. Přes den už teploty zůstanou jen mezi 1 a 5 stupni.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Ilustrační foto

V sobotu bude na obloze panovat oblačno až polojasno, ojediněle s přeháňkami, od středních poloh smíšenými. Noc bude mrazivá s teplotami mezi 0 a -4 stupni. Ani přes den se v maximech mezi 0 a 4 stupni moc neohřejeme.

Na neděli hlásí předpověď oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. „Od středních poloh budou zpočátku srážky smíšené nebo mrznoucí,“ upozornila Honsová. Teploty v noci klesnou na 2 až -2 stupně, přes den vystoupí na 3 až 7 stupňů.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám