Hlavní obsah

Teploty padají dolů, středeční ráno přinese až desetistupňový mráz

V nadcházejícím týdnu ukáže počasí v České republice hlavně ty nepříjemné stránky nástupu zimy. Začne sice sněžením, ale kdo se těší na běžky, bude zklamán. Většinou bude zataženo a mlhavo. Výjimkou bude polojasná středa, kdy ale ranní teploty budou padat hluboko pod bod mrazu, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pondělní ráno je ještě relativně teplé, na Moravě dokonce stoupaly teploty k šesti stupňům, což bude také nejvyšší odpolední hodnota. Během dne k nám totiž začne pronikat studený vzduch od severovýchodu. „Počasí u nás na jihu ovlivňuje tlaková níže Edeltraud. Přináší zatím déšť. Na Šumavě sněží, za hodinu nasněží jeden centimetr, což je dost,“ uvedla Honsová. Během dopoledních hodin se podle ní bude sněžení dostávat do všech nadmořských výšek. Intenzivní sněžení bude v nejjižnější části Plzeňského a Jihočeského kraje a kraje Vysočina. „Na Šumavě to vypadá na 30 centimetrů sněhu. V Praze vůbec nic,“ poznamenala Honsová.

Studené severovýchodní proudění bude pokračovat i v úterý. Ranní teploty klesnou na 0 až –4 stupně, místy se může vytvářet náledí. V jižních částech zmíněných krajů přijde nová sněhová nadílka. Převládat bude zataženo až oblačno, ojediněle se slabými sněhovými přeháňkami. Odpolední maxima vystoupí na –2 až 2 stupně.

Ve středu u nás bude určující oblast vysokého tlaku vzduchu, která má teď střed nad Skandinávií. „Přinese nejméně oblačnosti, ale také nejnižší ranní teploty z celého týdne,“ upozornila Honsová. Ráno se ochladí na –4 až –8 stupňů, na sněhové pokrývce to může být –10 až –12 stupňů. Přes den bude oblačno až polojasno, až večer se k nám začne nasouvat brázda nízkého tlaku vzduchu a bude přibývat oblačnosti. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi –2 až 2 stupni.

Ve čtvrtek budeme pod vlivem brázdy nízkého tlaku vzduchu od západu, která ukončí studené severovýchodní proudění. Převládat bude velká oblačnost, po ránu s mlhami, během dne s mrznoucím deštěm, postupně by to měl být i déšť. „Může se vytvářet ledovka,“ varovala meteoroložka. Ráno klesnou teploty na 0 až –4 stupně, na Moravě a ve Slezsku ještě na –4 až –8. Odpoledne se oteplí na 1 až 5 stupňů.

V pátek k nám začne proudit teplejší vzduch od jihozápadu, ale jen ve vyšších vrstvách atmosféry, což způsobí inverzi. Bude tedy zataženo a mlhavo, ojediněle s mrholením nebo slabým deštěm. Ranní teploty budou mezi –1 až –5 stupni, odpolední vystoupí na 1 až 5 stupňů nad nulou.

O prvním adventním víkendu bude zataženo a mlhavo s deštěm, ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 až –3 stupni, takže opět pozor na náledí, přes den se pak oteplí na 3 až 7 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám