Hlavní obsah

Tendr na tiskárny pro obranu budí podezření, že je šit na míru

Právo, Jindřich Ginter

Veřejná zakázka na dodavatele počítačových tiskáren pro ministerstvo obrany budí podezření, že je ušita na míru pro jednu firmu. Tendr na tiskárny pro kancelářský provoz vyhlásil Národní úřad pro vyzbrojování a jednou z minimálních technických podmínek, kterou v zadávací dokumentaci vyžaduje, je rychlost vytištění prvního výtisku 5 sekund.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Této rychlosti ale většina výrobců nedosahuje. Mnozí ji ani neuvádějí. Rychlost totiž ovlivňuje objem dat a zda se do tiskárny pošlou z počítačové sítě nebo externího nosiče dat.

Předmětem zakázky s názvem „Optimalizace a centralizace tiskových služeb“ je pronájem standardních kancelářských tiskáren do tří ministerských úřadoven v Praze. Nejedná se tedy o nějaká speciální zařízení určená pro bleskové tištění rozkazů ve válečném nasazení.

Tisk jako závod formule 1?

„Zadávací dokumentace nastavením technických parametrů umožňuje, aby kvalifikační předpoklady splnil pouze jediný uchazeč – značka Konica Minolta. Čas prvního výtisku 5 sekund žádný jiný výrobce na trhu podle všech dostupných informací negarantuje,“ napsal ve své stížnosti na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jednatel firmy Xerox Libor Holík.

On i další počítačoví specialisté tvrdí, že tento parametr je proměnný a neměřitelný. Obrazně řečeno: je to podobné, jako když chcete koupit sportovní auto pro cestu do práce, které zrychlí z nuly na stovku za 5 sekund.

„Záleží na objemu dat, která budou tištěna, na nastavení sítě, na tiskovém jazyku, zda se tiskne přes USB. Splnění parametru rychlosti tisku je nepřezkoumatelné, není-li určena velikost tištěného souboru, typ souboru, parametry síťového nastavení,“ píše Holík.

Namítá, že ministerstvo obrany není obchodním místem, kde by musely být okamžitě tištěny faktury, aby se neprodlužovala fronta zákazníků.

„V rámci běžného kancelářského využití je to účelově diskriminující požadavek,“ zdůraznil Holík. Konica Minolta prezentuje rychlost prvního výtisku pod pět sekund, je-li soubor tištěn z USB. „Jenže většina se tiskne ze sítě, a tam je to objektivně neměřitelné,“ namítá Xerox.

Místo určení: chodby

„K předpokládanému využití požadujeme rychlost 5 sekund pro první výtisk. Uvedený parametr je pouze jedním z dvaceti. Na trhu má minimálně pět různých výrobců v nabídce alespoň jedno tiskové zařízení splňující minimální požadované parametry,“ sdělila Právu Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany v reakci na otázku, zda je čas prvního výtisku pro obranu skutečně tak klíčovým faktorem.

Kategorie tiskáren, která je předmětem stížnosti, bude umístěna na chodbách, kde je mají využívat úředníci z více kanceláří. Jde o tzv. sdílené tiskárny.

Kolik kusů tiskáren si potřebuje ministerstvo pronajmout, se ještě neví. To spoluurčí až vítězný dodavatel. „Až se vybere dodavatel, bude na základě jeho návrhu určeno, jaké druhy tiskových zařízení z jednotlivých kategorií a v jakém počtu budou vybrány,“ uvedla Zechmeisterová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám