Hlavní obsah

V Temelíně a Dukovanech odstavili po jednom bloku

Aktualizováno

Jaderná elektrárna Temelín v úterý v 18:00 odpojila od sítě první výrobní blok kvůli opravě v části elektrického generátoru. Jde o zařízení v nejaderné části elektrárny. Potřeba oprav se ukázala během víkendové změny výkonu. Energetici večer odpojili od přenosové soustavy také čtvrtý blok Jaderné elektrárny Dukovany. Plánovaná odstávka bude trvat šest týdnů kvůli výměně pětiny paliva, údržbě a kontrolám a kvůli modernizaci částí zařízení.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Temelínské bloky kryjí pětinu české spotřeby elektrické energie.

Článek

Odstávka v Temelíně by podle předběžných odhadů mohla skončit na začátku příštího roku, řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Temelínská elektrárna o víkendu snižovala výkon kvůli požadavku společnosti ČEPS, která opravovala vedení velmi vysokého napětí. Druhý temelínský blok je v provozu na plný výkon.

„Z víkendových změn ve výkonu prvního bloku vyplynula temelínským technikům potřeba provést opravu v části chlazení elektrického generátoru. Jde o zařízení v nejaderné části elektrárny, kde vzniká elektřina,“ řekl Sviták. Přesný rozsah prací podle něho ukážou až následné kontroly. „Předběžně to vypadá na výměnu průchodek v systému chlazení generátoru,“ uvedl Sviták.

V Dukovanech 4. blok 

V jaderné elektrárně v Dukovanech odpojili od přenosové soustavy 4. výrobní blok. Plánovaná odstávka bude trvat šest týdnů kvůli výměně pětiny paliva, údržbě a kontrolám a kvůli modernizaci částí zařízení, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Zbývající tři bloky Dukovan jsou v provozu.

V odstaveném bloku v Dukovanech odborníci provedou 39 významných technických a modernizačních akcí. V primárním okruhu také dokončí instalaci třetího čerpadla systému chlazení bazénu použitého paliva. Na sekundárním okruhu udělají plánované servisní práce na obou parních turbínách, v plánu je modernizace rychločinných armatur a revize napájecích nádrží a čerpadel. U elektrozařízení energetici zrevidují dieselgenerátor číslo 12 jako součást desetileté podrobné kontroly a budou pokračovat v modernizaci podružných rozvaděčů.

Spotřebitelů se podle Svitáka nižší výkon elektráren nedotkne, během Vánoc je přibližně o třetinu nižší spotřeba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám