Hlavní obsah

Telička: Kalousek snad má ze mě komplex

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Eurokomisaře Pavla Teličku pobouřila slova šéfa lidovců Miroslava Kalouska, který pro úterní Právo vyjádřil nespokojenost s tím, že občané protestují proti jmenování Pavla Přibyla šéfem Úřadu vlády, ale nevystoupili proti schválení bývalého komunisty Teličky do Evropské komise.

Foto: Barbora Horešovská
Článek

"Mezi nimi není žádný mravní rozdíl, snad jenom ten, že pan Telička byl větší prominent, který mohl jít hned na ministerstvo zahraničí. Pan Přibyl byl prominent menší a musel si to jít oddupat do pohotovostního pluku. Oba byli ale lokajové svého režimu," řekl Kalousek.

Právo včera na toto téma telefonicky hovořilo s Pavlem Teličkou.

Jak jste přijal Kalouskovo srovnání s Pavlem Přibylem, z něhož jste vyšel hůř než Přibyl?

Ano, on mi vlastně vyčítal, že jsem nebyl v pohotovostním pluku a že jsem si to nešel oddupat. Pana Přibyla neznám a nechci se k němu vyjadřovat.

Nechci ale znovu vysvětlovat, kde jsem ten den byl já, co jsem dělal, kam jsem vstoupil, jak jsem se k tomu dostal atd. - toto všechno jsem už řekl mnohokrát. Faktem ale je, že toto srovnání je minimálně střílení od boku, jak se panu Kalouskovi zachce. Pan Kalousek se neobtěžoval s žádným důkazem, jemu patrně stačí všechno říct jen v osobní rovině.

Dosud jste nechával opakovanou Kalouskovu kritiku vůči vaší osobě bez odezvy. Co vás přimělo porušit mlčení?

Působil jsem ve státní správě a pana Kalouska jsem respektoval jako jednoho z koaličních lídrů. Ale tímto jeho výrokem přetekl pohár tolerance a trpělivosti. To, jak se pan předseda Kalousek intenzívně a dlouhodobě zajímá o mou osobu, už podle názoru některých lidí vzbuzuje pocit úchylky nebo komplexu. Veřejnost zná můj životopis, zná moje fungování ve státní správě, zná i fungování pana Kalouska ve státní správě a myslím si, že si patřičný názor udělá sama, to další komentář nevyžaduje.

Snad jenom poznámku: jestliže se v naší zemi pasuje člověk, jako je pan Kalousek, na arbitra morálky, tak je to důvod k zamyšlení.

Poslední větou zpochybňujete morální integritu Miroslava Kalouska. Vede vás k tomu něco?

Zatím bych to nechal bez dalšího komentáře. Jen říkám, že mé dlouholeté počínání ve státní správě je všeobecně známo. Pan Kalousek také pracoval ve státní správě a myslím si, že veřejnost si skutečně udělá obrázek sama. Já k tomu mohu dodat - aniž bych to teď rozvíjel, já se omlouvám, možná v budoucnu - že pokud se tento člověk pasuje do role arbitra morálky, tak je to důvod k zamyšlení.

Když to nechcete říci dnes, v jak daleké budoucnosti chcete promluvit jasněji?

Respektuji to, že jsem stále členem Evropské komise. Ani neříkám, že něco zveřejním, není to prostě můj styl. Podle toho, co z minulosti proskočilo na veřejnost, si prostě nemyslím, že pan Kalousek by měl být arbitrem morálky.

Pokud narážíte na Kalouskovo působení ve funkci náměstka ministra obrany, on sám opakovaně zdůraznil, že mu nebylo prokázáno žádné protizákonné jednání. Nebo máte jiné indicie?

Ne, žádné jiné indicie momentálně nemám ke komentáři. Jen si myslím, že pan předseda Kalousek soustavným útočením, osočováním a chováním se na veřejnosti - pokud si to nemám vysvětlit určitým stavem jeho únavy v ten moment - poškozuje už nikoli jen mou osobu, ale vzhledem k tomu, kde působím, i české zájmy.

Setkali jste se někdy, abyste si tyto věci vyříkali?

My jsme spolu krátce hovořili po tom, co se pan předseda Kalousek po mé nominaci vyjádřil podle mého názoru velmi nevybíravým způsobem, i když to potom popíral. Pana Kalouska jsem navštívil a hovořili jsme spolu, ale prakticky mám minimum zkušeností z kontaktu s ním.

Reklama

Výběr článků

Načítám