Hlavní obsah

Televize dostaly statisícové pokuty za záběry týraného Ondřeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Všechny tři celoplošné programy - Prima, Nova i Česká televize - dostaly od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání statisícové pokuty. Rada jim je uložila za to, že ve svých reportážích a pořadech odvysílaly záběry týraného nahého chlapce z Kuřimi.

Článek

Prima má zaplatit celkem 900 tisíc korun, Nova 600 tisíc a ČT 200 tisíc korun, neboť podle rady porušily povinnost "bezdůvodně nezobrazovat osoby umírající nebo vystavené těžkému tělesnému či duševnímu utrpení způsobem snižujícím lidskou důstojnost".

Televize záběry odvysílaly ve svých hlavních zpravodajských a publicistických relacích či v diskusním pořadu v lednu letošního roku. Za tento delikt hrozí televizím pokuta od 5000 do 2,5 miliónu korun. Rada televizím udělila pokutu ve výši 100 tisíc za jedno odvysílání "nevhodných" záběrů.

Nova: pokuta je skandální

"Rozhodnutí rady považujeme za skandální, a to jak v případě kuřimské kauzy, tak v případě napadené servírky v USA. Podáme proti nim žalobu, protože je považujeme za rozhodnutí, která jsou v rozporu s listinou základních práv a svobod," řekla reakci na verdikt rady mluvčí Novy Veronika Šmítková. Podle televize bylo zveřejnění záběrů ve veřejném zájmu. Redakce navíc znemožnila identifikaci chlapce rozmazáním obličeje.

ČT a Prima nechtěly pokuty komentovat do doby, než obdrží písemné odůvodnění od rady.

Syndikát: etika jde stranou

Způsob referování českých médií o týraném chlapci kritizoval i Syndikát novinářů ČR. "Informování bulvárních médií, ale také médií, která sama sebe označují za seriózní, překročilo ve vztahu k nezletilým obětem nejen novinářskou etiku, ale i obecné meze slušnosti," uvedla etická komise letos v červnu v prohlášení na internetových stránkách syndikátu.

"Novinář má v popisu práce získávat informace, ale vždy musí uvážit, zda jejich publikováním trvale nepoškodí nevinné oběti. V tomto případě média zveřejněním podrobností nivelizovala obecně platná morální pravidla," míní komise.

Anketa

Souhlasíte s pokutou pro televize za záběry týraného Ondřeje?
Ano
31 %
Ne
69 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24306 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám