Hlavní obsah

Taxikáři pohrozili generální stávkou, primátorce Krnáčové dali ultimátum

Novinky, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští taxikáři v pondělí odpoledne na Letišti Václava Havla v pražské Ruzyni znovu protestovali proti společnosti Uber. Zároveň prohlásili, že dávají pražské primátorce Adrianě Krnáčové ultimátum to pátečního odpoledne s tím, že pokud nesplní jejich požadavek, zahájí generální stávku a blokaci silnic. O které silnice konkrétně půjde, prý taxikáři včas upřesní.

Pražští taxikáři vyhlašují primátorce Krnáčové ultimátum Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Taxikářům se nelíbí, že řidiči Uberu nemají stejné podmínky jako oni. Nápravu žádají po pražské primátorce Adrianě Krnáčové (ANO). Sami v pondělí odpoledne na letišti nahlásili policistům několik řidičů Uberu, u kterých žádali, aby policisté provedli kontrolu a oznámili jejich jednání správnímu orgánu.

„Chceme po paní primátorce, aby vyřešila situaci kolem Uberu. Jeho nelegálnost. Nic jiného,” řekl David Bendář ze Sdružení českých taxikářů. Podle něj by město mohlo Uber zakázat, pokud by k této společnosti začalo přistupovat jako k nelegální taxislužbě a ne jako ke spolujízdě. „Pokud s tím paní Krnáčová nic neudělá, tak vyhlásíme generální stávku a blokádu komunikací,” dodal Bednář.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Pražští taxikáři protestují na letišti proti řidičům služby Uber i policistům, kteří se na místě snažili sjednat pořádek.

„Pokud budou mít řidiči Uberu stejné podmínky jako my - budou mít taxametr, zkoušky a podobně - pak nám nebudou vadit,” řekl jeden z taxikářů.

My podmínky nenastavujeme, brání se Krnáčová

„Taxikáři nechápou, že město nemůže Uber zakázat, ani pro něj určovat podmínky. To je úlohou těch, kteří vytvářejí zákony. To je v tomto případě ministerstvo průmyslu a obchodu, které musí stanovit, co je a co není sdílená ekonomika a jak se máme stavět ke službám jako je Uber,” řekla Novinkám primátorka Krnáčová.

Dodala, že jediné, co může město dělat, jsou kontroly. „A to děláme. Sama si uvědomuji, že kontroly nejsou řešením problému, ale spíše jeho důsledkem. Stejnou záležitost navíc budeme řešit i s AirBnB,” uvedla s poukazem na populární službu nabízející levné ubytování, proti které brojí hoteliéři.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Taxikáře přijeli hlídat těžkooděnci

Krnáčová přitom připouští, že tyto služby jsou pro lidi přínosné, dokud ale nebude potřebná legislativa, budou i jádrem sporů. „Nejde o to ty služby zakazovat, ale je nutné vytvořit férové podmínky, které nebudou nikoho zvýhodňovat,” uvedla s tím, že po ministerstvu průmyslu chce, aby se k problematice „postavilo čelem”.

Protesty na letišti se stupňují

Pražští taxikáři se v pondělí sešli po druhé hodině před Terminálem 2 pražského letiště. Bylo jich tam několik desítek taxikářů a hlídal je asi stejný počet policistů. K žádným konfliktům nedošlo. Policie protestující prostřednictvím reproduktoru vyzvala, aby dodržovali zákony a uposlechli jejích výzev, jinak zasáhne. Taxikáři odpověděli potleskem. [celá zpráva]

Taxikáři protestovali na letišti již v pátek. Asi padesátka jich lepila na auta samolepky ilegální transport a pokřikovali na řidiče Uberu. Akce se konala před oběma terminály a taxikářům se zpočátku podařilo nalepit několik desítek samolepek, než je policie usměrnila. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Protest taxikářů na letišti Video: Novinky

Ve čtvrtek taxikáři zaútočili na řidiče Uberu. Napadli ho slovně a jeden z nich mu rozbil čelní sklo. Auto mu také polepili nápisy ilegální transport. Nejagresivnějšího z nich policisté zadrželi a podezřívají ho z trestného činu poškození cizí věci. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám