Hlavní obsah

Tašky z domů, které půjdou k zemi, pomáhají v Břeclavi při opravě jiných střech

Břeclav

Na volné ploše u haly bývalého cukrovaru v Břeclavi vznikla improvizovaná skládka s různými druhy střešních tašek, které mohou využít lidé k opravě tornádem a krupobitím poničených střech. Tašky pochází od dárců nebo z míst, kde střechy musí po řádění živlu celé pryč.

Foto: Město Břeclav/Facebook

Skládka střešních tašek v Břeclavi

Článek

Starou Břeclav před dvěma týdny tornádo minulo, pustošit začalo až pár stovek metrů za místními domy. Přesto jde o oblast, kde se stěží najde střecha domu, kterou by krupobití nepoškodilo. Lidé musí měnit i stovky střešních tašek.

V mnoha případech se jedná o typy, které se již nevyrábí, a tak se tak trochu nabízelo použít starší kusy odjinud. Prvním „dárcem“ byl dům ve Staré Břeclavi. Město jej před nedávnem koupilo a po demolici plánuje uvolněný prostor v sousedství školy zastavět.

„Střecha byla vcelku v dobrém stavu a z krytiny, která už se dnes nevyrábí, a přitom je na spoustě dalších domů. Tak nás napadlo ji sundat a rozdat lidem, aby si po krupobití mohli opravit své domy,“ uvedl břeclavský místostarosta Jakub Matuška (Mladí a Neklidní).

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kroupy velikosti husího vejce ničily střechy domů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Obrovské kroupy ničily vše.

S nápadem přišel za starobřeclavskými hasiči a v proměně nápadu v realitu pak pomohli i skauti. První zájemci se u domu zastavili krátce poté, co se hasiči pustili do práce, a druhý den už na místě nebyla ani jedna taška. Dokonce si kdosi vylezl na střechu a demontoval i část latí, které je držely.

Myšlenka se ujala a u bývalé haly cukrovaru je dnes jakási burza střešních tašek. Lidé dokonce mají možnost psát na e-mail taskynastrechu@breclav.eu a zástupci města se pokusí požadované tašky vyhledat.

Reklama

Související témata:

Související články

Tornádo zničilo rodině oba domy

Před časem dali manželé Darmovzalovi z Hrušek na Břeclavsku své dceři Ditě dům. Teď se do něj budou muset přestěhovat. Tedy, až ho dcera a manželem opraví....

Výběr článků

Načítám