Hlavní obsah

Takového kandidáta na ministra nechceme, bouří se Piráti na fóru proti neočkovanému Dostálovi

Praha

Na pirátském fóru se rozjela nová debata: Nechci Ondřeje Dostála za kandidáta na ministra zdravotnictví. Pirátům vadí jeho postoj k očkování. Dostál uvedl, že médiím není nic po tom, zda se nechal naočkovat. Později doplnil, že vakcínu nepotřebuje, neboť má protilátky. Svými výroky podle členů uškodil před volbami do Sněmovny celé straně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odborník Pirátů na zdravotnictví Ondřej Dostál

Článek

Diskusi na fóru odstartoval Pirát Pavel Moravec. „Byť asi (Dostál) chápe důležitost očkování a obecně boje proti covidu, svým postojem zkrátka až příliš nahrává antivax lidem (odpůrcům očkování – pozn. red.) a nedokáže lidi motivovat k dodržování protipandemických opatření či motivovat k očkování,“ tvrdí.

Koronavius podle něho bude ještě nějakou dobu tématem pro zdravotnictví. „A za mě se Ondřej diskvalifikoval,“ dodává.

Nic vám po mém očkování není, prohlásil kandidát Pirátů na ministra zdravotnictví Dostál

Domácí

„To, že kandidát na ministra zdravotnictví není očkován, mi dost vadí. Ale ještě mnohem více mi vadí arogance, s níž Ondřej Dostál tvrdí, že to je jeho osobní věc a nikdo nemá právo se pídit po tom, zde je, či není očkován,“ napsal na fórum bývalý kandidát Pirátů do Senátu Petr Daubner.

Kandidovat může za Volného

Daubner na fóru také uvedl, že Dostál tím uškodil nejvíce sám sobě. „Ministrem zcela jistě nebude. Více mi ale vadí, že svým výrokem škodí Pirátům. Jeho sebereflexe je zcela nulová. Takhle prostě nemůže mluvit kandidát na ministra zdravotnictví. Ledaže by kandidoval za Volného nebo Okamuru,“ vzkázal.

„Veřejné vystupování Dostála je jednoznačně fail, odpovědnost za něj padá primárně na vedení strany, které ho na post prosadilo a po několika měsících oprávněné kritiky ho není schopné nijak usměrnit,“ napsal zase zakládající člen strany Dalibor Záhora.

Volný přirovnával očkování k Mengeleho pokusům. Podporovatelé mu viseli na rtech

Parlamentní volby

Pirátům se nelíbí ani načasování Dostálova výroku, že médiím není nic po tom, zda je naočkovaný. „Po 20 letech praxe s právem na soukromí a s pravidly medicínské etiky je jednoduchá odpověď: Jde o citlivý zdravotní údaj,“ prohlásil Dostál dva týdny před volbami. A po kritice navíc upřesnil, že naočkován není.

„Tento přístup nám včetně jeho 'načasování' evidentně škodí. Dostávám hodně negativní zpětné vazby ve stylu 'vážně Piráti nominují takového...' až po explicitní 'PirSTAN nebudu volit, protože Dostál',“ napsal na fórum také Moravec.

PirStan moc neznám. Babiše se ale musíme zbavit, znělo na zahájení kampaně koalice

Parlamentní volby

Dostála se na fóru zastal například kandidát do Sněmovny Jakub Michálek. „Piráti jsou strana, která vznikla hlavně na obranu základních práv občanů, a na to bychom neměli nikdy zapomínat,“ napsal.

„Mně se líbí, hájí soukromí a svobody lidí, a ty jsou důležitější než nějaké vax či antivax či jak to kdo nazývá,” napsal zase Pirát Jiří Kadeřávek.

Koalice Pirátů a STAN odkryla kandidáty na ministry v červnu, Dostála představila jako adepta na ministra zdravotnictví. Právník se během epidemie koronaviru dostal do povědomí společnosti díky úspěšnému shazování vládních opatření u soudů. Je také výrazným kritikem kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám