Hlavní obsah

Také cítím, že nás mají plné zuby, tvrdí lidovec Jurečka o vznikající koalici

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsednictvo lidovců v pátek kývlo na nabídku v podobě ministerstev zemědělství a kultury, definitivní souhlas k jejímu přijetí ale musí ještě v sobotu vyslovit širší vedení strany. Jedná se už o třetí návrh od případných koaličních partnerů ČSSD a ANO. Místopředseda lidovců Marián Jurečka v rozhovoru pro Právo přiznal, že cítí, že zbylé strany mají již KDU-ČSL kvůli jejich výhradám plné zuby.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Váš předseda Bělobrádek říkal, že na čtvrtečním jednání výboru silně zaznělo, že byste měli usilovat o tři resorty. Přesto v pátek předsednictvo kývlo na nabídku dvou ministerstev a jednoho místa ve vládě bez portfeje.

Padlo to, i já jsem během doby, kdy byl náš předseda v Americe, říkal, že chceme tři ministerstva, ale situace se vyvinula. Teď musíme zvážit všechny důsledky, které nastanou, kdybychom tuto nabídku odmítli.

To by byl asi konec jednání. Když to řeknu lidově, na vašich partnerech je již vidět, že vás mají plné zuby.

Také to tak začínám cítit. Je mi jasné, že je to buď, anebo.

Proč jste tolik usilovali o zemědělství? Andrej Babiš říká, že jste tím posedlí.

Je to jedna z našich priorit. A myslíme, že máme právo si o jeden prioritní resort říci, protože i sociální demokraté si řekli o premiéra a o předsedu Sněmovny, v čemž jsme je podpořili a respektujeme je. ANO si řeklo o ministra financí, aniž by to s námi bylo konzultováno, ale také to respektujeme.

O resort usilovala sociální demokracie.

Ten pocit nemám, naopak si myslím, že o něj bojuje nejvíc ANO. Pokud resort získáme, tak ho chceme řídit spravedlivě a nezvýhodňovat jedny na úkor druhých.

A také chceme, aby se resort choval hospodárně. Máme indicie, že se hospodárně nechová hlavně v oblasti IT zakázek, které se nesoutěží a jejichž cena dramaticky roste. Dlouhodobě také upozorňujeme na situaci Lesů ČR. Dokonce kvůli své kritice čelíme trestnímu oznámení a už probíhá soud.

ČSSD argumentuje církevními restitucemi. Podle soc. dem. byste do vydávání majetku církvím mohli zasahovat a být třeba k církvím vstřícnější.

Ten argument považuji za zástupný a nemá logiku. Za prvé o církevních restitucích rozhoduje pozemkový úřad, který se opírá o jasné znění zákona. Pokud církve jasně nedoloží dokumenty, které jsou v tomto zákoně uvedeny, potom o restitucích bude rozhodovat soud.

Přijde mi úplně šílené, že představitelé ČSSD mluví o tom, že by ministr za KDU chtěl nějakým způsobem ovlivňovat rozhodnutí státní správy. Jestli takto uvažují, tak se docela děsím toho, jak spravovali stát.

Ministr může odvolat šéfa Státního pozemkového úřadu. Uděláte to?

To samozřejmě ministr může, ale musí situaci znát a musí k tomu mít důvody. To znamená, že ten člověk je nekompetentní, neplní povinnosti, které ze zákona má, úřad řídí pochybně. Já tento důvod nevidím a nechci o tom spekulovat.

Jak rozumíte tomu, že největší odpůrci vašeho vstupu na ministerstvo zemědělství byli lidé z ANO – Faltýnek a Babiš?

Tomu úplně nerozumím. Sociální demokraté ještě v pondělí říkali – my nemáme zásadní problém s tím, že resort bude mít KDU-ČSL. Situace se ale během dvou dní změnila a nejvýrazněji proti nám vystupují představitelé hnutí ANO a Agrární komory.

Myslíte, že je tam nějaký zištný zájem?

Přiznám se, že nevím.

Kdo v pondělí z ČSSD říkal, že nemají problém vám dát zemědělství?

To bylo na schůzce tří pánů předsedů, kde předseda Sobotka říkal, že nemají problém, aby zemědělství spravovala KDU-ČSL. Námitky měl ale předseda Babiš, a k dohodě tam proto nedošlo. Pak se to v úterý a ve středu vyhrotilo.

Ptali jste se, proč změnili názor?

Ptali jsme se, proč bychom nemohli resort mít. Řekli nám, že nemáme kontinuitu, že jsme nebyli u vyjednávání, a použili zcela nesmyslný argument, že nemáme dostatečně kvalifikované odborníky pro vedení tohoto resortu.

A vy chcete být ve vládě s lidmi, kteří o vás mají takové pochybnosti?

Je zvláštní, že jsem ani náznakem nezaznamenal, koho by chtěla na zemědělství sociální demokracie. Pokud je to pro ně taková priorita, tak bych čekal, že na něj mají připraveného superodborníka. A musím si klást otázku, zdali to partneři s námi myslí vážně na celé čtyři roky, když důvěra v koalici je už na začátku taková.

Celý rozhovor najdete v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám