Hlavní obsah

Tajný trezor Karla Čapka vydal dosud neznámé dopisy a originální kresby

Novinky, mak
Praha

Nezvyklé místo pro uschování svých osobních věcí zvolil největší český spisovatel Karel Čapek. Málokdo by hledal jeho cennosti v pracovně uvnitř skříně za stěnou s věšáky na kabáty. Právě tam v předchozích dnech badatelé a pracovníci Národního památkového ústavu objevili tajemný trezor.

Tajný trezor objevený v Čapkově vileVideo: Novinky

 
Článek

Poté, co vilu Karla Čapka odkoupila městská část Praha 10, prozkoumávají dům slavného spisovatele odborníci a pracovníci Národního památkového ústavu od půdy až ke sklepu.

Dům působí, jakoby ho Čapek s manželkou opustili teprve včera. Část vily zůstala téměř nezměněna, a tak zde na člověka stále působí atmosféra první republiky. Zachovaný je původní nábytek, osobní předměty, porcelánové sošky, busty, vycházkové hole, dokonce i pracovny obou manželů.

„Tady je takových vzácností, že byste museli natáčet asi několik dní,“ říká nadšeně štábu Novinky.cz čapkolog Hasan Zahirović, člen týmu, který se několik měsíců věnuje podrobné inventarizaci všech věcí ve vile.

Jedním z posledních překvapení bylo pro pracovníky odhalení dosud neznámého ukrývaného trezoru, ve kterém našli hovory Čapka s prezidentem T. G. Masarykem, dopisy pro Karlovu manželku a herečku Národního divadla Olgu Scheinpflugovou a sešity s původními kresbami ze spisovatelových cest, především ze Skandinávie.

„V trezoru byly nalezeny Čapkovy původní cestopisné skici. Vědělo se, že ve vile byly vystavené skici z jeho poslední cesty ze severu, ale kresby například z Anglie, nebo ze Španělska, nikde nebyly. A teď je máme. Objevili jsme i skicáře a sešity z doby studií na pražské filozofické fakultě. Sešity psal od roku 1913 do roku 1915, kdy se připravoval na zkoušky,“ uvedl Zahirović.

Dopisy z koncentračního tábora

V trezoru byly objeveny také dopisy od jeho bratra Josefa, které přímo z koncentračního tábora zasílal Olze Scheinpflugové.

„V roce 1941 posílal blahopřání k Novému roku. Kromě adresy a vlastnoručního podpisu Josefa Čapka v dopisu nic nestálo. Byla to pohlednice existenciálního typu, aby oznámil, že vůbec žije,“ doplnil čapkolog Zahirović.

Prohlídka Čapkovy vilyVideo: Novinky

Bratři Čapkové nechali dům na Vinohradech postavit v letech 1923 až 1924. Po smrti Karla a Olgy vlastnili dům její sestra Božena Scheinpflugová s manželem divadelním kritikem Edmondem Konrádem. Druhou polovinu vily dodnes obývá vnučka Josefa Čapka.

Praha 10 polovinu domu i s původním vybavením koupila po dlouhých jednáních loni na podzim za necelých 44 miliónů korun od prasynovce Olgy Scheinpflugové. Momentálně se schází pracovní skupina odborníků, kteří připravují přesnou podobu následujícího využití vily. Památka by se měla do budoucna otevřít veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám