Hlavní obsah

Syna režiséra Kleina IKEM zpět nevezme

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jak se ukazuje, ne všichni lékaři, kteří podali výpověď, se mohou do nemocnic vrátit. Podle informací Práva obdrželi dva transplantační chirurgové IKEM Ivan Matia a David Klein, shodou okolností syn režiséra Dušana Kleina, vyrozumění, že jejich výpověď v rámci akce Děkujeme odcházíme byla přijata a nebudou dále pracovat v IKEM. Oba lékaři přitom výpověď stáhli.

Článek

„Na jejich místo nebyl přijat nový lékař, tak se celý akt jeví jako porušení memoranda ministerstva zdravotnictví s Lékařským odborovým klubem. Navíc oba chirurgové mají vypsanou víkendovou službu, přičemž už jejich přesčasové hodiny v tomto roce překračují zákonem povolených 150 hodin,“ upozornil Právo zdroj z institutu.

Matia je shodou okolností jedním z pracovníků, který hrál roli v podzimní aféře IKEM. Chirurg Miloš Adamec, který loni v červnu oslavil tisící úspěšnou transplantaci, tehdy uvedl, že se jeho protikandidát v konkurzu na místo přednosty Kliniky transplantační chirurgie dopustil plagiátorství.

Adamec: Šlo o plagiát

Podle Adamce Jiří Froněk opsal práci o transplantacích střeva na potkanech od dvou mladých pracovníků IKEM – Baláže a právě Matii. Získal tedy vědecký titul PhD. v Olomouci v roce 2005 na základě plagiátu, uvedl Adamec.

„Ta práce je opravdu opsaná. Toto je můj graf,“ ukázal tehdy na graf ve Froňkově práci Matia s tím, že výsledky jeho práce si Froněk přivlastnil.

„Dnes je evidentní, že můj protikandidát nesplňuje vysoké odborné a pedagogické požadavky na pozici přednosty transplantační chirurgie IKEM. A navíc má podle tuzemských a zahraničních posudků spornou vědeckou minulost,“ sdělil Právu v prosinci Adamec.

Později zopakoval: „V současné době máme posudek z České lékařské komory. Svědčí o tom, že práce Froňka je plagiát. Posudek prošel hlasováním na představenstvu komory. To dopadlo šestnáct k nule se závěrem, že dr. Froněk si přivlastnil článek kolegy Baláže.“

Reklama

Výběr článků

Načítám