Hlavní obsah

Svůj slib definitivně pohřbil, předhazuje opozice Babišovi slova o vyrovnaném rozpočtu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Za hokynářský přístup i za nesplněné sliby z minula tepe opozice vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) před středečním hlasováním o rozpočtu. Připomíná, že Babiš ještě jako ministr financí v roce 2014 sliboval, že v roce 2017 bude Česká republika hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, a zatím vláda každý rok plánuje deficity. Pro rok 2020 kabinet připravil rozpočet se schodkem 40 miliard. Ministryně financí hospodaření hájí s tím, že bilance v minulých letech dopadla nakonec lépe než plány.

Foto: Milan Malíček, Právo

Porada premiéra Andreje Babiše a ministryně financí Aleny Schillerové.

Článek

„Kde jsou vyrovnané rozpočty, které sliboval Andrej Babiš?“ ptal se předseda ODS Petr Fiala.

„Jsme v polovině volebního období a vláda by měla předvádět vrcholné výkony. Její vrcholný výkon je ale nesmírně slabý. Babiš definitivně pohřbil svůj slib o tom dělat vyrovnané rozpočty. Tento deficit nazývám zpronevěrou a politickým trestným činem. Takto by se ve své firmě premiér určitě nechoval,“ narážel Fiala na Babišovo heslo o řízení státu jako firmy.

„Pan premiér sliboval, že v roce 2017 nebude rozpočet schodkový. Zažíváme hokynářský způsob ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), která tu i onde přihodí miliardu,“ tepal vládu lídr STAN Vít Rakušan.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hospodaření státu - návrh na 2019 a 2020

O vyrovnaném rozpočtu mluvil Babiš v roce 2014 v Otázkách Václava Moravce. „Jsem přesvědčen, že v roce 2017 budeme mít vyrovnaný rozpočet, vzhledem k tomu, co máme připravené. K tomu směřujeme. Ale samozřejmě musíme udělat opatření z hlediska výběru daní,“ prohlásil v roce 2014 Babiš v Otázkách Václava Moravce.

Premiér svá slova o vyrovnaném rozpočtu bral zpět už v roce 2016. Naplánovaný schodek pro rok 2017 byl nakonec 60 miliard a jako schodkové byly plánované i všechny další rozpočty.

Realita na konci roku 2017 a 2018 byla ale nakonec lepší než plán – v obou případech blízko vyrovnané bilance. Podle opozice je problém v tom, že se řadu peněz nepodařilo vládě proinvestovat, podle ministryně financí je to naopak známka dobrého hospodaření.

„Co pan premiér slíbil, to dodržel. Státní rozpočet v roce 2016 skončil v přebytku 61,8 miliard, roce 2017 v mírném schodku 6,2 miliard a v loňském roce opět v přebytku 2,9 miliardy,“ napsala Novinkám Schillerová.

Babiš před lety plánoval vyrovnaný rozpočet, teď navrhuje deficity

Domácí

Schillerová poukazuje také na pokles státního dluhu mezi lety 2013 a 2018. „Vláda své cíle plní, jak je vidět z čísel. V oblasti státního rozpočtu jsou naše výsledky dokonce dlouhodobě lepší než plány,“ dodala ministryně.

První čtení „zákona roku“ čeká poslance ve Sněmovně už ve středu dopoledne. Návrh zákona přijde do dolní komory hájit i prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám