Hlavní obsah

Svobodní: Volby snížily Evropské unii legitimitu

Svobodné úspěch v eurovolbách příjemně překvapil. Jejich šéf Petr Mach, který zamíří do Evropského parlamentu, slíbil boj proti euru a za změnu fungování celé Evropské unie.

Foto: svobodni.cz

Předseda svobodných Petr Mach.

Článek

„Je to pro nás velký úspěch," komentoval Mach zisk 5,24 procenta hlasů a mandátu. Podle něj to svobodné „posunulo do vyšší ligy v rámci politické scény v České republice”.

V Evropském parlamentu chce spolupracovat s názorově blízkými stranami, jakými jsou podle něj německá Alternativa pro Německo, slovenská Svoboda a solidarita nebo britská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage.

„Budeme se snažit najít většinu v Evropském parlamentu pro změnu fungování EU, aby euro bylo dobrovolné, aby země, která není v eurozóně, mohla vystoupit a aby tam země, co tam být nechce, vstoupit nemusela. A samozřejmě budeme hlasovat proti všem euronesmyslům,“ slíbil Mach.

Na to, že Evropská unie ztrácí legitimitu, ukázal podle Macha malý zájem voličů.

Výhodou pro euroskeptiky ale podle něj bojkot voličů není. „Euroskeptické strany mají řadu voličů, kteří Unii ignorují. Takže se nedá říct, že nám nízká účast může prospět,“ řekl Mach Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám