Hlavní obsah

Svobodná Evropa si zaplatí novou budovu

– WASHINGTON/PRAHA
Právo, Jiří Roškot

Výstavbou nové budovy pro rozhlasovou stanici Radio Svobodná Evropa / Radio Svoboda (RFE/RL) se vláda USA rozhodla na vlastní náklady vyřešit její přemístění z objektu bývalého Federálního shromáždění v centru Prahy kvůli bezpečnostním důvodům.

Foto: Vratislav Konečný

Langova rozhledna na Onom Světě

Článek

Právu to včera sdělil ministr zahraničí Cyril Svoboda, který o tom tento týden jednal ve Washingtonu. "Řešením je výstavba nového objektu, a to v lokalitě, kde budou minimalizována bezpečnostní rizika jak pro občany ČR, tak i pro zaměstnance RFE/RL," řekl, bez upřesnění místa.

Do teď se zvažovala i varianta, že RFE/RL se přemístí do rekonstruovaného objektu, přičemž v úvahu v užším výběru připadaly čtyři. Podle jeho slov v průběhu návštěvy Washingtonu "ministr zahraničí Colin Powell potvrdil závazek USA, podle něhož se stanice RFE/RL přestěhuje nejpozději do konce roku 2007," přičemž obě strany se shodly, že "RFE/RL i nadále plní významnou roli při síření demokracie a dobrého vládnutí ve světě".

Na otázku, jak je americká strana připravena finančně zajistit přestěhování stanice Svoboda řekl, že "USA jsou připraveny se zavázat, že zajistí organizaci a financování přestěhování. Za tímto účelem je odsouhlasen i harmonogram postupných kroků".

Ministr upozornil, že přestěhování "závisí nejenom na vládě USA, ale i na souhlasu obou komor Kongresu USA", přičemž financování musí pokrýt jak výstavbu nové budovy, tak samotného přestěhování. "Schvalování této částky proběhne ve chvíli, jakmile se rozběhne proces výstavby nového objektu," řekl ministr.

Nynější nájemní smlouva RFE/RL vyprší ke konci prosince 2004 a počítá se s jejím postupným prodlužováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám