Hlavní obsah

Svoboda z ODS vytáhl do boje proti porodům doma

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec ODS a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda se rozhodl zakázat domácí porody. Inspiroval ho k tomu případ v Kašperských horách na Sušicku, kde domácí porod skončil smrtí.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

„Rozhodl jsem se připravit návrh zákona, kterým zamezíme porodům doma bez dozoru lékaře. Jsem hlavně táta a porodník a právě díky svému povolání vím, jak při porodu záleží na každé vteřině,“ napsal v pátek Svoboda na svůj facebookový profil.

„Zájem na domácím porodu má pouze matka, nikoli nenarozené dítě, které se rozhodnout/bránit nemůže. Ani rodiče nemají právo brát novorozeněti šanci a nesmí za něj v jeho neprospěch rozhodovat,“ napsal Svoboda. Zkušenosti z posledních let, kdy se porody doma začaly provádět, jsou podle něj více než varující.

„Díky změněným životním podmínkám se porodnictví v současnosti zásadně změnilo, děti jsou v průměru o l000g větší než dříve, ženy mají díky pracovní zátěži a jinému stylu života jiné pánevní rozměry, dnes jsou těhotné i ženy, u kterých dříve těhotenství nebylo možné a to vše zvyšuje významně procento porodnických komplikací, které jsou v podmínkách porodu doma neřešitelné,“ odůvodňuje své rozhodnutí Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám