Hlavní obsah

Svoboda: Výměna podpisů za židličky je naivní

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda se postavil za rozhodnutí celostátní konference KDU-ČSL neúčastnit se sestavování vlády, kterou povede Jan Fischer. Myslí si, že pokud ze strany odejdou ti, kteří mají jiný názor, například Miroslav Kalousek, tak to lidovce nepoškodí.

Foto: Petr Horník, Právo

Cyril Svoboda

Článek

Hlasoval jste pro usnesení, kterým se lidovci zřekli další účasti na sestavování vlády?

Já jsem byl jeho motorem. Myslím, že bylo správné. Naši vyjednavači dohodli smlouvu, která byla předběžná. Časem jim však docvaklo, že je správně, na čem se nakonec usnesla celostátní konference.

Kritici, třeba ministr financí Kalousek, argumentují, že selhali vyjednavači, protože smlouvu, kterou podepsali, nehájili.

Ty výhrady relativizuje, že to byla předběžná dohoda. K tomu musím říci: jestli někdo z těch, kteří nyní vystupují proti svému vedení, uvažuje o odchodu, tak to naši stranu nepoškodí, naopak myslím, že naše strana po sjezdu posílí.

Poslanecký klub se ale rozdělil, polovina podpisem podpořila Jana Fischera.

Nechápu rozhodnutí podepsat nějaký papír. Je to naivní a svědčí to o naprosté politické nezkušenosti. Co je logického na tom, postavit se proti stranickému orgánu, kterého jsem členem, a říci, že mě jeho usnesení nezajímá, a rychle odnést své podpisy ODS? Nota bene, když prezident nakonec řekl, že je nepotřebuje. Já v tom vidím, že upřednostnili svůj zájem.

Podle Jiřího Čunka si chce Kalousek a další poslanci uchovat vliv na rozhodování státní správy.

Myslet si, že donášení podpisů ODS někomu zajistí něčí židličku, je naivita rovnající se naivitě houpacího koně.

Nejde o ně, jsou tady náměstci, ředitelé sekcí a odborů...

Ty myslím. Když se ale ministr rozhodne, že je vymění, tak to udělá.

Vy jste ochotni zcela vyklidit ministerstva?

V žádném případě. Naši náměstci a ředitelé jsou kvalitní lidé a měli by zůstat. Myslím, že volby budou brzy a to může být pro lidi na ministerstvech jistota, že se s ničím nebude hýbat, protože skutečné rozdělení moci nastane až po volbách v říjnu.

Ke změně, která se stala. Je tady vláda velké koalice ODS a ČSSD. Ta vláda bude politická. Kandidát na ministra zahraničí Jan Kohout je člen ČSSD. Martin Barták, který by měl být ministrem obrany, je na ministerstvu náměstkem za ODS. Oni nejsou odtrženi od svých stran. Mně se nelíbí, že s lidmi hrají betla a nadivoko, protože tvrdí, tady jsou odborníci, a my budeme dělat kampaň do voleb. Mohu se vsadit, že ČSSD a ODS se budou den co den starat o to, co ta vláda bude dělat, budou rozhodovat o programu vlády.

Vláda Jana Fischera je snad vládou loutkovou?

Vláda Jana Fischera je vládou velké koalice ČSSD a ODS. Je to kamufláž. To by byla lepší vláda velké pětky, jako byla vláda Jana Černého za první republiky, kdy všichni věděli, v které hospodě se lídři stran scházejí a kde diktují Černému, co má dělat.

Neodešli jste do opozice kvůli tomu, že se blíží volby a je to pro vás výhodné? Nevadí vám, že jste považováni za zrádce?

To když slyším, tak se musím štípnout. My jsme přece vládu nepoložili. Tu položila ČSSD ruku v ruce s komunisty a za pomoci zrádců z ODS a zelených. Na to se nesmí zapomínat. Já chci, abychom měli před volbami nezávislou pozici. Zřejmě bude přijat šílený zákon o zkrácení volebního období. Už jednou jsme to udělali – já tehdy nehlasoval protože jsem nebyl ve Sněmovně – a museli jsme si na hlavu nasypat kýbl popela.

Představte si, že bych k návrhu připojil pozměňovací návrh, že by k 15. říjnu skončil i prezident. Tak se všichni budou chytat za hlavu a říkat, co je to za šílenost. Nebo co kdyby někoho napadlo si funkční období prodloužit, protože se mu dobře vládne. To je přece hrozný Kocourkov.

Něco jiného by bylo, kdyby byl přijat zákon, že by bylo možné za měkčích podmínek rozpustit Sněmovnu např. když je vládě vyslovena nedůvěra.

V roce 1998 jste se kvůli stejnému ohnutí ústavy dostal do vlády Josefa Tošovského místo ministra vnitra. To vám nevadilo?

I tehdy se mi to nelíbilo. Já z toho ale neviním členy úřednické vlády, ale strany, že se na tom shodly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám