Hlavní obsah

Svoboda se ostře pustil do Kalouska

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Zostra se ve čtvrtek pustil odstupující ministr zahraničí a exmístopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda do svého bývalého stranického šéfa Miroslava Kalouska.

Článek

V Českém rozhlase tvrdě napadl Kalouskovu argumentaci, jíž poslední dny hájí své rozhodnutí vyjednávat se soc. dem. o koalici podporované KSČM, které ho nakonec stálo křeslo.

Svoboda Kalouskovy argumenty označil za hloupé. "Například, že ten model měl zabránit komunizaci českého právního řádu. Myšlenka, že by komunisté dali podporu vládě, jejímž programem by byla dekomunizace právního řádu, tomu nemůže nikdo věřit," uvedl.

Kalousek se výpadům brání. "To nebyl koncept vlády podporované komunisty, nebo dokonce s nimi v koalici. To byl projekt menšinové vlády, která - to je pravda - mohla vzniknout jedině tehdy, kdyby komunisté odešli ze Sněmovny," řekl Právu Kalousek. Dodal, že dekomunizační prvky, jako jsou úpravy daní, Zákoníku práce či reforma zdravotnictví, byly s šéfem soc. dem. Jiřím Paroubkem dohodnuty a jistě by pro ně hlasovala i ODS a Strana zelených. Na Svobodova ostrá slova uvedl, že je nehodlá komentovat, protože "každý má svůj styl".

Svoboda v rozhovoru Kalouskovi vytkl i špatné výsledky ve volbách, které byly mj. způsobeny tím, že "jsme přepjali nepravdivě uchopený antikomunismus". Sám zatím neví, zda bude na prosincovém mimořádném sjezdu aspirovat na předsedu nebo na jinou funkci. Žhavým kandidátem na šéfa lidovců je poslankyně Vlasta Parkanová, kterou podporuje nejen domovská organizace ve středních Čechách, ale i na Vysočině.

"Paroubek mi nabízel křeslo"

Svoboda včera uvedl, že byl minulý týden kontaktován Paroubkem. "Poté, co bylo to slavné předsednictvo (lidovců), mi ještě volal dvakrát Jiří Paroubek a chtěl po mně, abych podpořil Mirka Kalouska, že se se mnou počítá, že bych mohl být i ministrem, a já jsem mu to v obou případech odmítl," uvedl Svoboda.

Zopakoval, že je zastáncem jednání i s Paroubkem, pokud bude pověřen vyjednáváním o vládě.

Zlákat nás nesmí ani ferrari

ČRo: Ta nabídka od Jiřího Paroubka byla lákavá. Šest ministerstev pro KDU-ČSL - obrana, vnitro, zemědělství, evropské záležitosti, zdravotnictví, školství...

Svoboda: Už od Fausta víte, že některé nabídky se nesmí přijímat. Zkrátka ve zdravé společnosti je možné mnohé, ale něco se nesmí, protože to je to mravně špatné. Nemůžu to přijmout, i kdyby mi k tomu někdo dal ferrari nebo šest ministerstev.

Paroubek potvrdil, že Svobodovi telefonoval. "Je pravda, že jsem s ním mluvil, ale obsah rozhovoru bych nerad říkal. Byl jsem ale překvapen, že den předtím v rozhovoru v Právu uvedl, že je potřeba jednat se soc. dem. Takže se mi jeho praktická politika zdá v rozporu s tím, co říká," řekl Právu odcházející premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám