Hlavní obsah

Svoboda do Kataru nedoletěl, letadlu prasklo okno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zahraničí Cyril Svoboda, který měl v pondělí zahájit sedmidenní návštěvu Blízkého východu a Súdánu, se kvůli poruše letounu musel vrátit zpět do Prahy. Při cestě do Kataru prasklo leteckému speciálu typu Challenger čelní sklo.

Foto: Denisa Motáčková
Článek

Podle mluvčího ministra zahraničí Víta Koláře kapitán letounu sdělil asi po hodině letu cestujícím palubním rozhlasem, že se letadlo musí vrátit zpět kvůli technické závadě. "Potom kapitán přišel do kabiny a informoval ministra, že na letadlu prasklo čelní sklo," řekl Kolář.

Kdy se Svoboda opět vydá na cestu, ještě není jasné. "Momentálně žádné armádní letadlo není k dispozici, jedno využívá náčelník armádního štábu a druhé je v opravě," podotkl Kolář. K hlavním cílům cesty do Súdánu, Kataru, Kuvajtu a Jordánska patřila jednání o mírovém procesu na Blízkém východě i rozvoj ekonomických vztahů. Svoboda měl také navštívit uprchlické tábory v západosúdánském regionu Dárfúr, zmítaném humanitární krizí.

Vládní Challenger měl technické problémy už letos v březnu během návštěvy prezidenta Václava Klause v Portugalsku. Vinou špatného připojení letištního tahače byl poškozen podvozek stroje a prezident musel k návratu do ČR použít náhradního stroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám