Hlavní obsah

Svět se ještě nezbláznil, zhodnotil Sobotka výsledek skotského referenda

Novinky, val
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka uvítal výsledek skotského referenda o odtržení od zbytku Velké Británie. Považuje to za důkaz, že svět se ještě úplně nezbláznil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Výsledek skotského referenda mi udělal opravdu radost. Beru ho jako drobný důkaz toho, že se svět ještě docela nezbláznil. Je to dobrá zpráva nejen pro Skotsko a Velkou Británii, ale i pro celou Evropskou unii,“ komentoval v pátek Sobotka výsledek referenda jen chvíli potom, co výsledky okomentoval britský premiér David Cameron.

Pokud by se podle něj Velká Británie rozpadla, vzedmula by se vlna nacionalismu, která by v budoucnu destabilizovala i další evropské státy. „Lepší budoucnost Evropy vidím v integraci, ne v dalším štěpení. Je dobře, že se teď nebudeme muset zabývat důsledky skotského separatismu, ale můžeme se místo toho v Evropě soustředit na posílení ekonomiky a také bezpečnostní stabilizaci zemí v bezprostředním okolí EU,“ prohlásil.

Evropa je podle něj po čtvrteční volbě silnější i ve vztahu k Rusku a řešení konfliktu na Ukrajině.

Svým komentářem přispělo také ministerstvo zahraničí. „Referendum prokázalo vyspělost britské demokracie, kdy navzdory výrazným názorovým odlišnostem ohledně toho, jakým směrem by se mělo Skotsko v budoucnosti ubírat, zastánci i odpůrci jeho nezávislosti vedli svoji kampaň důstojně a se vzájemným respektem,” vzkázal tiskový odbor resortu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám