Hlavní obsah

Svěrák žalobu kvůli metelesku blesku nepodá, protože Hlavu vzhůru hrozí zánik

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zdeněk Svěrák a pozůstalí po Ladislavu Smoljakovi nakonec nebudou žalovat volební blok Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru kvůli tomu, že v předvolební hymně použil spojení „metelesku blesku“, známé právě z filmu dua Svěrák–Smoljak. Podle Svěrákova advokáta totiž hrozí, že se uskupení rozpadne, a výsledek případného soudního řízení by byl tudíž nejistý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Svěrák

Článek

"Hlavním důvodem nepodání žaloby je skutečnost, že s ohledem na tragický výsledek tohoto bloku v předčasných volbách vůbec není jisté, zda se nerozpadne do skončení soudního řízení," řekl Svěrákův advokát František Vyskočil serveru Lidovky.cz.

Volební blok získal ve volbách necelé půl procento hlasů, přestože si na základě vlastních průzkumů před volbami predikoval až sedmiprocentní podporu.

Bobošíková se směje

Předsedkyně volebního bloku Jana Bobošíková bere záležitost s úsměvem. „Nechci nikoho znevažovat, ale, promiňte, já se tomu od začátku jenom směju. Považuji to za zcela umělou záležitost. Jestli se pan Svěrák chce, nebo nechce soudit s autorem textu panem Úlehlou, je opravdu jenom jeho věc,“ řekla Novinkám.

Právě Tomáš Úlehla, bývalý poslanec za ODS, text pro Hlavu vzhůru připravil. Proti použití spojení „metelesku blesku” z filmu Marečku, podejte mi pero se ohradil Svěrák, jenž kvůli tomu pohrozil žalobou. [celá zpráva]

AUDIO: Hymna hnutí Hlavu vzhůru

Bobošíková ale připomněla, že její blok poslal 15 tisíc korun na konto Paraple, neboť Svěrák se nechal dříve slyšet, že případné vysouzené peníze využije právě tímto způsobem. „Opravdu si nemyslím, že výraz ,metelesku blesku‘ je výraz, který by si měl kdokoli jakýmkoli způsobem patentovat,“ dodala v pátek Bobošíková.

Věta „Hujer, metelesku blesku” zazněla v komedii Marečku, podejte mi pero z úst tlumočníka a s nadsázkou měla v rumunštině znamenat „Hujere, jděte si po svých”.

Osud bloku nejistý

Co se týče osudu pravicového bloku Hlavu vzhůru, připustila, že z něj některé subjekty vystoupí. „Nikdy jsme se netajili tím, že jsme volební blok a že v něm jsou soustředěny různé subjekty. A některé z těch subjektů jsou zejména z komunální sféry, takže nyní jednáme o tom, jakým způsobem se půjde do komunálních voleb. Plně respektujeme, že některé tyto subjekty jsou třeba svázány s určitým městem nebo s určitým krajem, jako jsou Jihočeši 2000, takže se třeba rozhodnou jít do komunálních voleb pod svou hlavičkou. To je teď všechno ve hvězdách,“ uvedla Bobošíková s tím, že do evropských voleb by naopak bylo dobré jít zase společně.

Zdůraznila nicméně, že záleží na jednotlivých subjektech, jak se rozhodnou. „Rozhodně to není tak, že by tento blok někdo rušil, likvidoval,“ řekla Novinkám.

Související téma

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference politické strany Suverenita. Na snímku Jana Bobošíková

Sněm volebního bloku, na kterém se bude příští postup rozebírat, podle ní proběhne pravděpodobně po Novém roce. V tuto chvíli totiž probíhají sněmy některých subjektů z bloku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám