Hlavní obsah

Svéprávnost slibuje zákoník už 16letým, ale musí se sami živit

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Pronajímat si byt, vyřizovat si věci na úřadech, zakládat a vést bankovní konta, pracovat kdekoli bez kontroly rodičů, podepisovat smlouvy či úvěry, to vše by mohly dělat děti už od šestnácti let, ještě dříve, než se dočkají plnoletosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, premiér Petr Nečas (oba ODS) a profesor Karel Eliáš, který je autorem nového občanského zákoníku

Článek

Taková práva jim má dát nový občanský zákoník, největší kodex posledních let, který bude 18. května schvalovat vláda. Součástí tohoto zákona je totiž nově zavedeno přiznání svéprávnosti také dětem starším šestnácti let, které prokážou před soudem svou soběstačnost, tedy fakt, že se dokážou samy uživit a mít stálý příjem.

Současná právní úprava přitom umožňovala svéprávnost mladším osmnácti let, pouze když chtěli uzavřít manželství.

Šance pro týrané děti

Už od šestnácti by mladiství mohli nově získat tzv. plnou způsobilost k právním úkonům ve dvou případech. Za prvé v okamžiku, kdy si vydělávají vlastní peníze a rodiče s tím budou souhlasit.

Druhá možnost počítá s tím, že soud rozhodne o svéprávnosti dítěte bez souhlasu zákonných zástupců. Týká se mimořádných případů mladistvých, kteří žijí v těžkých rodinných podmínkách.

„Může jít třeba o dítě, které má oba rodiče alkoholiky, jež se o něj příliš nestarají, nedávají mu žádné peníze. Nebo by mohlo jít o případy týraných dětí či oběti domácího násilí. Vždy ale tito mladiství musejí u soudu prokázat, že jsou schopni sami se uživit. Vesměs by to byly děti, které už mají třeba výuční list nebo jiné studium za sebou,“ vysvětlil náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer.

Podmínkou svéprávnosti nemusí být podle něj samostatná domácnost dětí, klidně prý mohou i nadále žít u rodičů či příbuzných. Ti navíc budou mít i po prohlášení svéprávnosti jejich potomka i nadále vůči němu vyživovací povinnost.

Alkohol a živnost nesmí

I když se však mladistvý stane svéprávným, nebude moci dělat úplně všechno jako člověk starší osmnácti let. Nadále pro něj třeba bude platit zákaz pití alkoholu nebo nebude moci mít vlastní živnostenský list, protože to zatím neumožňuje živnostenský zákon. Ten stanoví minimální věk pro jeho držení osmnáct let.

Podle Melzera však není vyloučeno, že by později mohlo dojít i k novelizaci živnostenského zákona, aby děti starší šestnácti mohly oficiálně podnikat.

Svéprávnost ale návrh nového občanského zákoníku řeší i v otázce jejího zbavení či omezení, například u nemocných lidí. Současná úprava umožňovala soudům na návrh příbuzných úplné zbavení svéprávnosti u nemocného člověka. Navrhovaný kodex už tuto možnost ruší, soudy by nově mohly dotyčného už jen omezit v některých právech, například k podepisování smluv, nikoli mu sebrat zcela všechna.

Chystaný občanský zákoník je podle premiéra Petra Nečase (ODS) „jeden z nejdůležitějších zákonů v tomto volebním období“ a měl by platit několik desítek let. Ten současný funguje s mnoha úpravami už od roku 1964. [celá zpráva]

Navrhovaný kodex vznikal deset let a navazuje na zákon platný před komunistickým převratem v roce 1948, ale zároveň se inspiroval moderními zákony z Německa, Rakouska či Skandinávie.

Podle Nečase nový kodex zajišťuje větší svobodu jednotlivce a respektuje vůli člověka. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) zavádí i větší ochranu člověka proti státu.

Má 3046 paragrafů, ale zároveň ruší 231 jiných právních předpisů. Například jeho účinností zanikne samostatný zákon o rodině, o sdružování občanů, o vlastnictví bytů či velká část obchodního zákoníku.

Mají na to půl roku

Navrhovaná úprava se ale v pondělí dočkala i kritiky, a to od místopředsedy ČSSD a stínového ministra spravedlnosti Jiřího Dientsbiera, který chce, aby nový kodex byl více konzultovaný s opozicí.

ČSSD by podle Dienstbiera uvítala ustavení skupiny složené z politiků a odborníků, která by se normě věnovala ještě před předložením do Sněmovny s cílem dosáhnout konsenzu, jinak prý opozice předloží řadu pozměňovacích návrhů.

Nečas ale v pondělí zdůraznil, že materiál chce vláda široce diskutovat, neboť norma je přijímána s výhledem na další desítky let.

„Nebudeme zkracovat žádné lhůty v parlamentu,“ slíbil premiér. S novým zákoníkem také vláda nebude spojovat hlasování o důvěře, umožnit tak chce, aby jej bez potíží mohly podpořit i opoziční strany.

Proto Nečas i Pospíšil počítají s tím, že parlament by měl občanský zákoník projednávat během celého podzimu a do konce roku ho schválit. Poté dostane kodex roční přestávku, aby si na něj všichni zvykli, a platit by mohl od ledna 2013.

Jiří Pospíšil představil některé nové body zahrnuté v OZ
Náhrada ceny zvláštní obliby„Pokud vám odnese zloděj fotografii matky nebo vám někdo podřízne strom, který jste zasadili při narození potomka, nebudete požadovat jen náhradu sazeničky nebo fotky. Mají sice objektivně malou hodnotu, ale subjektivně vysokou.“ To samé platí i v případě zabití zvířete apod.
Svéprávnost před 18. rokemDosud může člověk nabýt svéprávnosti před 18. rokem věku pouze v případě, že se ožení, nebo vdá. Podle zákoníku by však měl dostat šanci obhájit, že je schopen živit se a postarat se o sebe již ve věku 16 let. Podle Eliáše vedly tvůrce zákonů k tomuto závěru případy dětí, jejichž rodiče jsou alkoholici a které s nimi nechtějí žít.
Ochrana svéprávnosti„Odstraňujeme komunistický relikt, kdy soud dělal z lidí občany 2. kategorie. Počítá se jen s omezováním svéprávnosti, a to určí soud a řádné zdůvodní proč. Nebude možné paušálně kohokoli zcela zbavit svéprávnosti.“
Nápomoc při rozhodováníKaždý bude mít právo, aby mu v úředních sporech pomáhal odborník, který s ním bude moci nejen chodit po úřadech, ale i udílet mu rady. „Princip funguje jen v málo zemích, především ale ve Skandinávii, kde se to moc osvědčilo.“
Právo na opatrovníkaTěžce postižení lidé očekávající, že se stanou nemohoucími, si nemohou vybrat opatrovníka. „Musí čekat, až začne trpět, potom mu soud opatrovníka přidělí. Občanský zákoník počítá s tím, že si člověk bude moci vybrat opatrovníka sám a v duševní kondici před začátkem bolestí a léčbou."
Zvednou se náhrady za újmu na zdraví a úmrtíNově začne náhrady za újmu na zdraví či úmrtí v jednotlivých případech určovat soud. Pokud přijde o ruku důchodce, a pokud o ni přijde klavírní virtuos, obojí je tragédie, ale cítíme, že u toho klavíristy je to tragičtější. „Dnes jsou ty náhrady směšné částky, určit je musí soud. Nelze to vymezit nějakou ministerskou tabulkou.“
Náhrada za zkaženou dovolenou„Může se to zdát úsměvné, ale proč bychom nemohli mít stejné normy, jakých užívají občané Německa nebo Francie.“
Úprava dědických práv čítá na 300 nových paragrafů
Rozšíření okruhu dědicůPokud se nenajde zákonný dědic, propadá veškerý majetek po zesnulém ve prospěch státu. Podle novely si budou moci dědictví nárokovat také například sestřenice a bratranci.
Podmínka dědictvíDědictví lze něčím podmínit, což dosud nešlo. Pokud bude chtít majitel po svém případném dědicovi, aby něco vykonal, může vytvořit smlouvu a zanést tam své podmínky. „Jestliže mám domov a nechci do domova důchodců, chci tam dožít, mohu zanést do smlouvy podmínky, že dědic se bude o dům i majitele starat.“
Dědický odkaz„Rozhodnu-li se, že odkáži starou skříň muzeu, pak muzeum zdědí jen tu skříň, nikoli i například dluhy.“

Anketa

Mají být 16letí již svéprávní, pokud se o sebe sami starají?
Ano
32,7 %
Ne
67,3 %
Celkem hlasovalo 19684 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám