Hlavní obsah

Švejnarovy hlasy mohou v přímé volbě připadnout hlavně Fischerovi

Novinky, jov

Rozhodnutí ekonoma Jana Švejnara nekandidovat v přímé volbě prezidenta nahrává především favoritovi v klání o post hlavy státu Janu Fischerovi. Mohl by zinkasovat až dvě třetiny Švejnarovy podpory. Novinkám to řekl Jan Herzmann ze společnosti ppm factum research.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Švejnar

Článek

„My víme, že lidé, kteří podporovali pana Švejnara, jsou spíše politicky zainteresovaní. Je tam velký předpoklad, že přesto, že nebude kandidovat, tak oni budou chtít jít k volbám. Patrně budou především preferovat kandidáty nestranické, nezávislé. To je výrazná charakteristika pana Švejnara v očích jeho příznivců,“ uvedl v úterý Herzmann.

Švejnarův krok podle něj může pomoci hlavně Fischerovi. „Zatím to vypadá, že největší část, pravděpodobně až dvě třetiny podpory Jana Švejnara, by zinkasoval Jan Fischer. Něco samozřejmě pak půjde panu Dlouhému, něco panu Zemanovi, protože tito pánové jsou také vnímáni jako nezávislí,“ sdělil Herzmann.

Do „soutěže“ o hlasy pro Švejnara by ale podle něj mohl ještě zasáhnout podnikatel Tomio Okamura. „Velkou otázkou je, že my stále nevíme, jestli bude nebo nebude kandidovat pan Okamura. Tam je velká otázka, jestli něco z podpory Jana Švejnara může jít i na jeho účet,“ poznamenal Herzmann.

Fischer se Zemanem si uvědomují svou šanci

Fischerova a Zemanova reakce na Švejnarovo rozhodnutí nekandidovat naznačuje, že si uvědomují Herzmannem nastíněnou možnost přelivu hlasů v přímé volbě. Fischer není překvapen. „Rozhodnutí Jana Švejnara beru na vědomí, nejsem tím překvapen. Pro mě se nic nemění, pokračuji v kampani,“ sdělil Novinkám.

Naopak Zeman zalitoval, že se zúžil výběr kandidátů, kteří jsou podle něj pravicoví. „Byl to jeden z dobrých pravicových kandidátů vedle Jana Fischera a Vladimíra Dlouhého. A je mi líto, že se jeho odstoupením nabídka pravicových kandidátů poněkud zúžila,“ komentoval Zeman pro Novinky Švejnarovo rozhodnutí neúčastnit se klání o Hrad.

Podle průzkumu společnosti ppm factum research, který byl zveřejněn na konci srpna, by Fischer získal v prvním kole přímé volby 22,2 procenta hlasů, Zeman 18,2 procenta a Švejnar 12,2 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám