Hlavní obsah

Svaz pacientů napsal poslancům kvůli privatizaci nemocnic

PRAHA

Svaz pacientů napsal poslancům, aby ve Středočeském kraji zabránili přechodu nemocnic na obchodní společnosti. Přestože petici podepsalo přes 77 000 občanů včetně ministryně zdravotnictví Milady Emmerové (ČSSD), trvá středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) na privatizaci nemocnic.

Foto: Martin Siebert

Na více než třiceti snímcích, pořízených v letech 1993–2001, tedy v době, kdy se fotilo na film a ostřilo ručně, uvidíte i zpěváka Roberta Planta

Článek

V dopise předseda Svazu pacientů Luboš Olejár připomíná, že ústavní povinností krajských zastupitelstev je zajišťovat dostupnost péče o zdraví na území kraje. Z toho se dá podle něj odvodit, že kraj nesmí ztratit kontrolu nad nemocnicemi.

"V naší praxi však duch zákona není respektován a co není důrazně formulováno, těžko se vymáhá," uvádí Olejár. Vítá proto návrh poslance ČSSD Jaroslava Krákory na zablokování privatizace, který by dočasně situaci řešil, než bude přijat zákon o neziskových nemocnicích.

Podle Olejára mezinárodní zkušenosti jednoznačně kvalifikují ziskové formy vlastnictví nemocnic za škodlivé a nebezpečné. Nejenže náklady na rozsahem srovnatelnou péči v soukromých ziskových nemocnicích jsou o šest až sedm procent vyšší, ale také kvalita péče je horší a úmrtnost vyšší.

"Panuje tam tendence zbavovat se důležitých, ale nevýnosných oddělení a klinik. Docházím i k zánikům nemocnic, pokud to majiteli vynese více než její provozování," varuje Olejár.

Proti plošné privatizaci nemocnic vystoupilo v soboru i představenstvo České lékařské komory.

Reklama

Výběr článků

Načítám