Hlavní obsah

Svátky tráví mimo domov pětina Čechů

Právo, Jan Holý

Vánoce a Nový rok tráví mimo domov zhruba dva miliony Čechů. Někteří dávají přednost zájezdům do teplých krajin, většina lidí volí v zimě pobyty na horách, zejména v domácích horských střediscích, ale i v cizině.

Foto: Bohuslav Borovička , Právo

Mezi oblíbené zimní destinace patří Egypt

Článek

„V období Vánoc a Silvestra, tedy od 22. prosince do 4. ledna, byla v českých horských střediscích spočítána návštěvnost na zhruba 1,8 milionu turistů, kteří zde bydlí. Další milion pak tvoří jednodenní návštěvníci,“ potvrdil Právu ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

V ČR jsou nejvíce navštěvovány Krkonoše, následují Šumava, Beskydy a Jeseníky. Podíl tuzemských návštěvníků dosahuje v tomto období 80 procent.

Nabídka ubytování v těchto termínech je podle Knota většinou již teď velmi omezená. „Nedá se říci, že již místa nejsou, jistě se dají nějaká najít. Zájemci ale musí počítat s tím, že výběr bude omezený,“ uvedl.

Češi mají zájem i o pobyty na Kapverdách, Kanárských ostrovech, Maledivách nebo na Kubě
Andrea Řezníčková, mluvčí cestovní agentury Invia

Někteří hosté si již při svém pobytu rezervují ubytování i na příští rok. „Pokud je zákazník spokojen, tak si případně rezervuje rovnou i svůj další pobyt. Jsou hotely, které již se zavedenou klientelou hostů, kteří se vracejí opakovaně, výrazně pracují,“ potvrdil Knot.

„Poptávka po pobytech na českých horách s oslavou Silvestra stoupla proti loňsku o dvě třetiny,“ uvedla mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Podle aktuálních statistik cestovní agentury Invia odjede na letošní svátky do zahraničí o pětinu víc Čechů než loni. Zatímco loni z těch turistů, kteří vyrazili na Štědrý den za teplem, téměř polovina mířila do Egypta, letos zájem o vánoční dovolenou v této destinaci klesl, nahrazují jej vzdálenější destinace, například Spojené arabské emiráty.

Z dosavadní poptávky agentury vyplývá, že se Češi při výběru zájezdů nebojí ani experimentovat. „Egypt je nadále nejpopulárnější destinací, kam Češi jezdí prožít Štědrý den i následující sváteční týden. Postupně ale objevují i další země. Zájem mají například o pobyty na Kapverdách, Kanárských ostrovech, Maledivách nebo na Kubě,“ komentovala letošní vývoj Řezníčková.

Proti minulému roku podle ní nejvíce vzrostla poptávka po zájezdech do Spojených arabských emirátů. „Emiráty se tak letos staly druhou nejpopulárnější destinací,“ doplnila.

Silvestrovské pobyty jsou první vyprodány

„Zájem o exotické zimní zájezdy trvá již několik let. V posledních dvou letech registrujeme větší zájem i o luxusnější destinace, jako jsou Maledivy či Seychely,“ potvrdil Právu marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Silvestrovské termíny zákazníci podle něj většinou nakupují hned po zahájení prodejů a často se na ně ptají již začátkem léta. „Sehnat nyní podobný zájezd je poměrně náročné, ta nejlepší a nejoblíbenější místa již bývají vyprodána. U leteckých zájezdů je pak třeba počítat i s vyšší cenou letenek,“ podotkl.

Turisté, kteří neholdují lyžování, ale zároveň nechtějí investovat do exotické dovolené, pak podle Řezníčkové volí pro svou dovolenou o svátcích například Maďarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám