Hlavní obsah

Sváteční týden bude oblačný s přeháňkami a teplotami kolem nuly

Počasí v Česku budou v nadcházejícím svátečním týdnu ovlivňovat přechody jednotlivých frontálních systémů. Ty přinesou hodně oblačnosti a srážky. Nepřijdou žádné třeskuté mrazy, nicméně teploty ani nepodívají někam vysoko nad nulu. Vyplývá to z informací, které Novinkám poskytla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Peter Komka, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Štědrý den bude bohatý na srážky. „Zpočátku dne nás ovlivňuje frontální vlna, která přináší na většinu Česka déšť, od 600 metrů srážky smíšené a na horách i sněží,“ popsala situaci Honsová. Během odpoledne bude podle ní ubývat oblačnosti a srážky se budou vyskytovat ojediněle, na horách budou sněhové, ale bude jich už málo. Večer počasí začne od severozápadu ovlivňovat okluzní fronta, v Krušných horách by tak ve večerních hodinách mohlo začít sněžit. Odpolední teploty vystoupí na 2 až 6 stupňů, ale čerstvý vítr bude pocitovou teplotu snižovat.

V noci na úterý se bude ochlazovat až na 0 až -4 stupně. „To je nejhorší na tvorbu náledí,“ upozornila Honsová. Zpočátku dne bude počasí ještě bude ovlivňovat ona okluzní fronta, takže bude oblačno až zataženo. V polohách pod 300 metrů bude padat déšť se sněhem, jinak bude sněžit. Během odpoledne bude oblačnosti obývat a srážky budou ustávat. Odpoledne bude polojasné s teplotami mezi 0 až 4 stupni. Na horách se budou tvořit sněhové jazyky.

Ve středu nás bude ovlivňovat oblast vysokého tlaku vzduchu a ve vyšších vrstvách atmosféry začne proudit teplejší vzduch. Zpočátku dne bude zataženo až oblačno, ale tou nízkou, inverzní oblačností, ze které může vypadávat slabé sněžení, v nížinách mrholení. „Během dne se oblačnost bude na horách protrhávat, podle optimistických modelů se může protrhávat i v nížinách,“ uvedla Honsová. Ráno teploty klesnou na -1 až -5 stupňů, odpoledne vystoupí na 0 až 4 stupně.

Ve čtvrtek bude zataženo a mlhavo, místy se opět může oblačnost protrhat na polojasno. Ranní teploty 2 až -2, maxima pak 1 až 5 stupňů.

Od pátku opět začnou přecházet přes území ČR další frontální systémy z Atlantiku. V pátek bude převážně oblačno. V nížinách se očekávají dešťové přeháňky, od 300 metrů to bude déšť se sněhem nebo sněžení. Ráno se ochladí na 0 až -4 stupně, odpoledne se budou teploty držet mezi -1 až 3 stupni.

O víkendu přijde další frontální systém, který přinese oblačno, přechodně až zataženo. Pod 400 metry bude pršet, na horách se očekává sněžení. Ranní teploty se budou v sobotu i v neděli pohybovat mezi 3 až -1 stupněm, maxima budou stoupat na 2 až 6 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám