Hlavní obsah

Premiéři V4 ocenili řeckou snahu zastavit migraci z Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiéři zemí visegrádské čtyřky se ve středu sešli v Praze, aby jednali o spolupráci v boji s novým typem koronaviru. Nákaza se zatím objevila v Česku a Polsku, naopak v Maďarsku a na Slovensku dosud nikdo na nemoc pozitivně testován nebyl. Dohodli se mimo jiné na spolupráci v boji s koronavirem a ocenili postup Řecka v boji proti migraci.

Záznam: TK po schůzce předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky ohledně koronaviru Video: Novinky

 
Článek

Podle Babiše se premiéři dohodli na spolupráci a předávání informací ohledně koronaviru a případně rovněž na poskytnutí materiální výpomoci, pokud by některá ze zemí situaci nezvládala.

Kromě koronaviru se premiéři věnovali aktuální situaci ohledně nelegální migrace. Nový migrační tlak na země Evropské unie vyvolalo Turecko, když přestalo dodržovat dohodu s Unií o zadržování migrantů a umožnilo jim přesun k hranicím s Řeckem.

Turci tvrdí, že Řekové zastřelili migranta na hranicích. Athény to popírají

Evropa

Babiš ocenil „akční“ postoj Řecka, které brání přílivu uprchlíků z Turecka. „Jsme připraveni pomoci,“ uvedl Babiš. V podobném duchu se vyjádřili i ostatní předsedové vlád. „Musíme se je snažit zastavit co nejníže na jihu,“ dodal na adresu migrantů maďarský premiér Viktor Orbán.

Země visegrádské čtyřky mají dlouhodobě shodné postoje k migraci, když požadují posílení ochrany vnější hranice Unie a odmítají jakékoli návrhy na rozdělování migrantů mezi členské země.

Třetím tématem jednání byl víceletý finanční rámec EU na roky 2021 až 2027. Všechny čtyři středoevropské země sdílejí názor, že by se proti současnému období neměly snižovat výdaje Unie na politiku soudržnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám