Hlavní obsah

Šumavský park snížil nárůst kůrovcové kalamity

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novému vedení šumavského národního parku se v letošním roce podařilo zmírnit nárůst kůrovcové kalamity. Uvedl to na čtvrteční tiskové konferenci ve Vimperku ředitel parku Jan Stráský s tím, že boj s takzvaným kůrovcovým dědictvím je hlavním úkolem současného vedení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel národního parku Jan Stráský

Článek

„Plocha lesních porostů se smrkovými soušemi byla při převzetí parku novým vedením 4045 hektarů, z toho v roce 2010 vzrostla o 1188 hektarů. Tato plocha vzrostla v roce 2011 o 812 hektarů, tedy asi o třetinu méně,“ konstatoval Stráský.

Zmínil, že podobně menší je také nárůst ohledně holin v šumavských lesích. „Plocha holin vzrostla v roce 2010 o 1122 hektarů. Po převzetí národního parku novým vedením se zvýšila tato plocha v roce 2011 o 767 hektarů. To znamená znovu asi o třetinu menší nárůst než v předchozím roce a také to je základní vyjádření boje s kůrovcovou kalamitou,“ upozornil ředitel šumavského národního parku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ozřejmil, že úsilí současného vedení národního parku ocenila i expertní skupina. „Musela konstatovat, že přesah kůrovce do rakouských lesů klesl v letošním roce na desetinu,“ doplnil Stráský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám