Hlavní obsah

Sucho se letos nekoná, normální je i stav podzemních vod

Novinky, jas

Sucho a pokles hladiny podzemních vod, s nimiž jsme se potýkali v posledních letech, jsou aktuálně minulostí. V povrchové vrstvě půdy se sucho prakticky nevyskytuje a rovněž v půdním profilu od 40 do 100 centimetrů je aktuálně situace lepší, než je v tuto roční dobu obvyklé.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Vysoká vlhkost půdy převládá na většině území Čech a ve vyšších polohách na Moravě.

Článek

Jak Novinkám sdělila meteoroložka Dagmar Honsová, od úterý do středy například na Lysé hoře spadlo téměř 130 milimetrů, což je nejvyšší srážkový úhrn za 24 hodin na našem území od začátku roku.

„Za poslední týden každý den pršelo – voda je půdou nasycena – a díky malé evapotranspiraci (výpar vody z povrchu do atmosféry – pozn. red.) a pozvolnému konci vegetační sezony se půdního sucha obávat nemusíme,“ konstatovala Honsová.

Pro představu je možno uvést, že minulý týden napršelo v Čechách v průměru 27 a na Moravě a ve Slezsku 17 milimetrů srážek. To představuje 178, respektive 111 procent dlouhodobého průměru.

Méně vláhy v půdě je podle dat projektu Intersucho momentálně pouze v oblasti Jeseníků a v několika drobných oblastech u hranic, kde je sledován mírný deficit.

Srážky, které se vyskytovaly na většině území v posledních dnech, tak spíše komplikují situaci zemědělcům, jimž velké nasycení půdy vodou limituje sklizeň.

Foto: ČHMÚ

Aktuální stav podzemních vod v České republice.

Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byl v minulém týdnu stav podzemních vod v normálu. „V povodí Otavy, střední Vltavy, horní Ohře a Svratky a Svitavy byla hladina silně nadnormální,“ konstatoval ČHMÚ. Mimořádně podnormální zůstávala vydatnost vrtů v povodích Ploučnice a Opavy, silně podnormální pak v povodí Labe na dolním toku od Vltavy po Ohři.

Podle Honsové je i tak situace celkově nejlepší od srpna roku 2010. Hladiny vod v mělkém oběhu by navíc měly mít setrvalou či mírně vzestupnou tendenci, což se v delším časovém horizontu může pozitivně projevit i v hlubinných vrtech.

Z průběžných dat je patrné, že letošní rok je na většině území na srážky zatím  bohatý. Nižší úhrny lze ve srovnání s obdobím let 1961 až 2010 pozorovat prakticky pouze v oblasti Jeseníků a Bílých Karpat.

Dostatek vláhy se tak na první pohled pozitivně projevuje i na stavu vegetace, což je patrné zejména v případě srovnání s horkým a suchým létem roku 2018.

Letos byl z letních měsíců teplotně silně nadnormální pouze červen s průměrnou teplotou 18,8 °C, což je o 3 °C více než normál z let 1981 až 2010. Červenec vyhodnotili meteorologové jako teplotně normální a průměrná teplota v srpnu bude nižší, než je hodnota dlouhodobého normálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám