Hlavní obsah

Studovat by měli podle pětiny Čechů jen muži

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Osmnáct procent lidí si stále myslí, že studovat by měli jen muži. K tomuto překvapivému zjištění v národě Jana Ámose Komenského dospěl poslední průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který se zaměřil na role a pozice mužů a žen v rodině.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Česká společnost stále vidí muže spíš jako živitele rodiny a ženu jako hospodyni. Tento názor mají především starší lidé. Nemusí to tak platit věčně. Podle průzkumu CVVM přibývá lidí (tvořili zhruba třetinu dotázaných), kteří si myslí, že by se na chodu domácnosti měli podílet oba partneři. Tento názor mají zejména mladí a vzdělaní muži a ženy, především vysokoškoláci.

Jedna věc je názor, druhá realita českých rodin, shodují se odborníci na rodinu.

V ČR rozhodně podle výzkumu Sociologického ústavu neplatí to, že by rodinu živil jen muž. Česká rodina je podle sociologů tradičně dvoupříjmová, tedy hospodaří se dvěma příjmy. Tomu odpovídá i skutečnost, že většina žen v produktivním věku kromě starosti o rodinu pracuje. Názor, že muž je živitel rodiny, vyplývá z toho, že muži mívají za stejnou práci až o čtvrtinu vyšší plat než ženy.

O děti by měli pečovat oba, myslí si stále víc lidí

Naopak se zvyšuje počet lidí, kteří soudí, že o děti by se měli starat oba partneři, tedy že péče o ně není výlučnou doménou žen. Názor, že péče o děti patří pouze do kompetence žen mělo 43 procent dotázaných, před osmi lety si to myslelo přes 49 procent respondentů.

Zatímco v roce 1998 byly tři pětiny lidí přesvědčeny, že nakupovat má žena, nyní to říká ani ne polovina dotázaných. Před osmi lety 39 procent lidí mínilo, že by nakupovat měli oba partneři stejně. Nyní to tvrdí polovina.

Odpůrce posilování role žen v rodině musí potěšit, že podle CVVM ubývá těch, kteří by domácí pokladnu svěřili jen ženám. Z 26 procent jejich podíl klesl na 17. Zde se podle expertů ale v odpovědích projevuje spíše touha než denní realita rodin.

Kuchyně zůstává ženským rajónem

Kde se skutečně zatím vůbec nedaří emancipační snahy prosadit, je tak především vaření. Jen mírně ubývá těch, kteří se domnívají, že vařit by měla jen žena. V roce 1998 to říkalo 81 procent lidí, před třemi lety 78 a nyní 77 procent lidí. Mění se i pohled na úklid. Polovina lidí tvrdí, že by se o něj měli muži a ženy podělit. Za úkol žen ho považuje 48 procent, před osmi lety to bylo 52 procent.

Emancipace se podle průzkumu CVVM projevuje i v intimním životě. Pomalu ubývá těch, podle nichž by aktivnější měl být muž.

Společnost vnímá rozdílně i úspěšnost mužů a žen. U muže stačí, aby se mu dařilo v práci. Za úspěšnou lidé považují tu ženu, která skvěle zvládá práci a s ní i rodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám