Hlavní obsah

Studentské volby v Praze vyhráli u středoškoláků Piráti

– Praha • Aktualizováno

Studentské obecní volby v Praze vyhráli Piráti. Hlas jim dalo 26 procent z asi 3000 zúčastněných středoškoláků. Druzí byli s 20 procenty TOP 09 a Starostové. Další sněmovní strany získaly jen několik procent hlasů.

Foto: Jeden svět na školách

Ilustrační foto

Článek

Volby se konaly v pondělí a v úterý, výsledky oznámila Táňa Abrhámová z projektu Jeden svět na školách organizace Člověk v tísni, který studentské volby pořádá od roku 2010 před vybranými skutečnými volbami. Reálné obecní volby se konají 5. a 6. října. Piráti zvítězili i v loňských studentských sněmovních volbách.

Studentské komunální volby se tento týden uskutečnily na středních školách po celé republice. S ohledem na systém voleb do obecních zastupitelstev ale byly podle Abrhámové výsledky zpracovány a zveřejněny jen pro volby do zastupitelstva hlavního města Prahy.

Piráti dostali 26 procent

V nich dalo nejvíce studentů středních škol - 26,01 procenta - hlas České pirátské straně. Druhé místo zaujala s 19,67 procenta koalice stran TOP 09 a Starostové ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla - "Spojené síly pro Prahu".

Na dalších dvou místech skončily se značným odstupem na druhou příčku, kolem devíti procentních bodů, ODS s 10,79 procenta a Praha sobě s 10,21 procenta.

Hnutí ANO, které vyhrálo minulé reálné obecní volby v Praze se ziskem 22 procent hlasů, od studentů dostalo 5,07 procenta, a skončilo tak páté.

Méně než pět procent hlasů dostali od studentů Zelení s 4,58 procenta nebo PRO Zdraví a Sport s 3,35 procenta. Hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura dostalo 2,57 procenta, S.O.S. za práva zvířat 2,28 procenta a Romská demokratická strana 2,24 procent.

Jen několik procent hlasů dostaly od studentů také sněmovní strany KSČM a ČSSD. Komunisty volilo 2,11 procenta studentů a sociální demokraty 1,50 procenta.

Výsledky studentských voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy (v %):
Česká pirátská strana26,01
TOP 09 a STAN19,67
ODS10,79
Praha sobě10,21
ANO5,07
Strana zelených4,58
PRO Zdraví a Sport3,35
Svoboda a přímá demokracie2,57
S.O.S. za práva zvířat2,28
Romská demokratická strana2,24
Zdroj: Člověk v tísni

Data z 32 škol

V Praze se ke studentským volbám zaregistrovalo 39 škol a výsledky odeslalo v termínu 32 z nich. Bylo mezi nimi 19 gymnázií, deset středních odborných škol a tři střední odborná učiliště. Platný hlas odevzdalo celkem 3076 studentů. "Mimopražské školy mohou dle svého uvážení výsledky zveřejnit prostřednictvím vlastních kanálů," doplnila Abrhámová.

Kromě hlasování si studenti vyzkoušeli i práci ve volebních komisích pod dohledem pedagogů. Podle Abrhámové se díky tomu studenti seznamují s principy voleb a volebním systémem a projekt i pomáhá zvyšovat účast prvovoličů u skutečných voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám