Hlavní obsah

Studenti ukončili okupační stávku v pražském Karolinu

– Praha

Demonstranti, kteří po několik dnů blokovali budovu rektorátu Univerzity Karlovy (UK), se večer po tříhodinovém jednání dohodli s akademickým senátem univerzity na okamžitém ukončení okupační stávky. Stáhli také požadavek na odvolání rektora Tomáše Zimy. Akademický senát na základě požadavků protestujících přijal usnesení, že UK bude iniciativní při řešení problému klimatické změny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Již šestým dnem pokračovali 18. listopadu 2019 studenti v pražském Karolinu ve svém protestu za lepší klima a proti rektorovi Univerzity Karlovy Tomáši Zimovi.

Článek

V budově rektorátu v Karolinu byla od minulého týdne asi dvacítka vysokoškoláků, proti jejich protestu vznikla petice, kterou od neděle podepsalo přes 140 posluchačů a absolventů univerzity.

Předsednictvo akademického senátu v pondělí vyzvalo studenty k ukončení okupační stávky a navrhlo jim, aby přišli o svých požadavcích diskutovat do příslušných odborných komisí.

Demonstranti to nejprve označili za ultimativní, po několikahodinovém jednání sami přišli s požadavkem, aby akademický senát usiloval o odvolání Zimy a o klimatickou neutralitu univerzity do roku 2022.

Někdejší studenti zopakovali v Olomouci revoluční okupaci filozofické fakulty

Domácí

Po dalším jednání protestující požadavky zmírnili a dohodli se s představiteli akademického senátu na konečném znění stanoviska, které předsednictvo senátu obratem schválilo.

V něm se uvádí, že "předsednictvo Akademického senátu Univerzity Karlovy bere vážně požadavky týkající se klimatu předložené iniciativou Univerzity za klima a vyzývá vedení UK, aby projevilo iniciativu při jejich naplňování". Prorektor Jan Royt následně řekl, že vedení UK výzvě vyhoví.

V Karolinu hlavně proti Zimovi

Prostory vestibulu v Karolinu, kde sídlí rektor a centrální orgány UK, obsadili studenti minulý týden ve středu. Předtím strávili jeden den a noc v budově Filozofické fakulty UK, kde stávkovali za lepší ochranu klimatu a snižování emisí. Svůj protest směřovali k vládě, po přesunu do Karolina ho ale namířili hlavně proti rektorovu Zimovi.

Univerzita Karlova má kolem 45.000 studentů. V budově rektorátu demonstrovaly dvě desítky lidí, někteří z nich uváděli, že studují na jiné vysoké škole než UK. V pondělí se většina z nich odmítla vyjádřit k dotazům zástupců akademického senátu, na které vysoké škole studují.

Reklama

Výběr článků

Načítám