Hlavní obsah

Studenti na Albertově vypískali rektora Zimu. Ten jim poděkoval

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Studenti vypískali rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu při jeho projevu k 17. listopadu na Albertově. Zima děkoval studentům za diskuzi a projevení názoru, ti však začali pískat a žádali i rektorovo odstoupení.

Tomáš Zima byl na Albertově vypískán

 
Článek

„Před třiceti lety se zde sešli studenti a občané Prahy, aby se po složitých jednáních mohli účastnit povolené demonstrace. Mladí lidé z různých skupin společně jednali, aby se zde sešlo co nejvíce lidí, aby poukázali na to, co se jim nelíbí v tehdejší zemi,” prohlásil v projevu k uctění památky listopadu 1989 rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima na pražském Albertově.

Připomněl i rok 1939, boje studentů proti nacistické diktatuře a smrt řady z nich. V průběhu asi pětiminutového projevu začali pískat studenti a na závěr skandovali i odstoupení rektora.

Foto: Petr Horník, Právo

Rektor Univerzity karlovy Tomáš Zima během pietní akce na Albertově.

„Chci poděkovat všem kolegům a studentům za kritické názory. Važme si svobody a demokracie,” reagoval na studenty rektor.

Studenti odstoupení rektora požadují už delší dobu. Několik z nich dokonce už týden okupuje rektorát, přespává tam a požaduje, aby rektor skončil. Hlavním důvodem jsou česko-čínské vztahy a klimatická změna. Studenti tvrdí, že Zima je pro univerzitu překážkou v řešení klimatické krize. Zima jejich tvrzení odmítl a řekl, že neodstoupí.

Foto: Petr Horník, Právo

Pietní akt u Hlávkovy koleje na tragické události z listopadu 1939. Na snímku rektor Univerzity karlovy Tomáš Zima

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v neděli na pražském Albertově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám