Hlavní obsah

Student v Plzni zemřel na meningitidu

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Dvacetiletý student stavebního učiliště v Plzni v minulém týdnu podlehl meningokokové meningitidě. Podle lékařky Jitky Průchové z Krajské hygienické stanice v Plzni se onemocnění u nikoho dalšího ze školy nebo z rodiny nerozvinulo.

Foto: Petr Horník, Právo

Chlapec byl hospitalizován v těžkém stavu. Ilustrační snímek

Článek

Zdravotní stav chlapce se rychle zhoršil. Zatímco ještě minulý týden v úterý hoch seděl ve škole, o dva dny později už byl hospitalizován v těžkém stavu. V pátek zemřel.

Hygienici ihned po obeznámení s případem informovali další studenty, jak postupovat, pokud by se u nich objevily příznačné zdravotní potíže.

„Meningokok se přenáší vzdušnou cestou. Zdroj nákazy z tohoto důvodu nelze identifikovat, riziko je přítomno kdykoliv a kdekoliv,“ řekla Právu lékařka Průchová s tím, že žádný další případ krajská hygienická stanice v tomto období hlášen neměla.

Způsobuje rýmy i kašle

Bakterie se běžně vyskytuje v populaci. Přenáší se z člověka na člověka. Způsobuje například rýmy nebo kašle. Prevencí je očkování. Některé kmeny meningokoka ale mohou způsobit závažné onemocnění. „Takové případy se vyskytují sporadicky. Za loňský rok jsme v okrese Plzeň-město nezaznamenali ani jeden,“ dodala Průchová.

Reklama

Výběr článků

Načítám