Hlavní obsah

Stromy na severu Čech zachraňují sukýnky

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě téměř stoleté lípy na náměstí v Novém Boru na Českolipsku už loni vlivem extrémně horkého a suchého léta bojovaly o život. I přes opakované zalévání předčasně opadaly a nebylo jasné, zda se vůbec ještě vzpamatují.

Foto: Michael Polák, Právo

Zavlažovací vaky v Novém Boru.

Článek

Letos naštěstí znovu obrazily a novoborská radnice jim zajistila důkladnější péči. Zakoupila pro ně takzvané zavlažovací sukýnky. Tvoří je vaky, z nichž se voda obohacená hnojivem postupně uvolňuje. Stromy tak dostávají mnohem účinnější zálivku.

Stejný systém začal letos využívat také Jablonec nad Nisou. Kvůli suchu se města začínají zavlažování stromů věnovat důkladněji než dosud. Napomohla tomu i arboristická inovace.

Zkoušejí to u vzrostlých stromů

„Sukýnky se doteď používaly především u mladých výsadeb v náročném městském prostředí. Teď je ale experimentálně používáme také u dospělých stromů, u nichž se vlivem podmínek zásadně zhoršila jejich vitalita,“ řekl Tomáš Socha ze společnosti Stromy, která instalovala sukýnky u novoborských lip.

Nový Bor nechával stromy jen běžně zalévat. Kvůli pevnému povrchu na náměstí ale většina vody odtekla, zbylá se vsakovala jen pomalu. Teď každou z novoborských lip obepínají čtyři vaky o objemu 90 litrů, které přísun vody regulují a správně nasměrují. „Pokud metoda zabere, mohly by lípy ještě pár let na náměstí zůstat,“ doufá Zdeňka Schreibová z novoborského městského úřadu.

V Jablonci nad Nisou pořídili letos dokonce třicet zavlažovacích vaků. „Vyprázdní se přibližně za tři dny, pak je necháváme znovu naplnit,“ sdělil náměstek jabloneckého primátora Štěpán Matek (KDU-ČSL). „Vaky jsme umístili ke stromům, které jsou pro zavlažovací techniku hůře přístupné, a také tam, kde jsou nové výsadby celodenně na přímém slunci,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám