Hlavní obsah

Stříkačky a jehly z Číny se Česku prodraží o tři miliony za dopravu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodávka stříkaček s jehlou z Číny se Česku prodraží o 3,2 milionu korun, které bude muset zaplatit za jejich leteckou dopravu. Putovat měly původně lodí, lodní doprava, která je už zahrnuta v jejich v ceně, ale vázne.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Injekční stříkačky připravené k aplikaci vakcíny od firem Pfizer a BioNTech.

Článek

Koncem roku dojednalo ministerstvo zdravotnictví dodávku 1,8 milionu očkovacích stříkaček za více než 1,7 milionu korun. Ty by již měly být vyrobeny, ale objevily se potíže s dopravou.

Lodní doprava je, jak sdělil vládě ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), plně vytížena a dopravci navíc žádají, aby jim příjemci zboží platili i za zpětnou dopravu prázdných kontejnerů do Asie.

Stříkaček a jehel je na dva měsíce, ale v krajích jsou rozdíly

Domácí

Minulý týden dostalo ministerstvo informaci, že si může rezervovat dva kontejnery za cenu 11 tisíc dolarů, ale k dispozici budou až na přelomu března a dubna. Doprava touto cestou měla trvat 45 až 50 dní.

„Ministerstvo zdravotnictví tak s ohledem na nutnost zajištění rychlého dodání do ČR přistoupilo na návrh dodavatele k letecké dopravě. Dodavatel zajistí leteckou dopravu v částce, která bude upřesněna v den rezervace letu, avšak bude se pohybovat okolo 123 tisíc eur,“ uvádí Blatný (za ANO) v dokumentu, který Právo získalo, s tím, že zásilka je určena pro sedlčanský sklad Správy státních hmotných rezerv.

Dodal, že celkové náklady na nákup tohoto materiálu nepřekročí 4,9 milionu korun. Cena dopravy je však téměř dvojnásobná, než je cena samotného zdravotnického materiálu.

Blatný: Do konce března přes milion očkovaných

Domácí

Leteckou dopravu nabízelo resortu zdravotnictví zajistit i ministerstvo vnitra. Blatného úřad na tuto nabídku ministra a šéfa ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) ale nekývl.

Celkem budou ve Správě státních hmotných rezerv vytvořeny pohotovostní zásoby v rozsahu 11 mil. stříkaček pro aplikaci a stejný počet jehel pro aplikaci očkovací látky proti onemocnění covid-19.

Ministerstvo zdravotnictví vyjednává v rámci evropského tendru mj. také dodávky z Bulharska, kde si ČR objednala u firmy Farkol 12 milionů stříkaček a stejné množství jehel celkem za necelých 19 milionů korun. Podle Blatného ale zatím není potvrzen termín dodání stříkaček. U dodávky jehel je situace jasnější. První várka tří milionů jehel může do ČR přijít začátkem dubna, zbytek pak o měsíc později. Doprava tohoto materiálu je již v ceně.

Pfizer na týden snížil dodávky vakcín

Domácí

Jak vládu ujistil Blatný, „navýšením komplementárního spotřebního materiálu k provedení populačního očkování proti nemoci covid-19 dojde k minimalizaci rizika, že nastane situace, kdy sice bude dostatek očkovací látky, ale bude nedostatek spotřebního materiálu nutného k její aplikaci“.

Reklama

Výběr článků

Načítám