Hlavní obsah

Středočeši kvapně jednají o koalicích. Vítězné ANO může ostrouhat

Právo, Radek Plavecký

Bez velkých prostojů a vyčkávání se začalo jednat mezi stranami o budoucí koalici ve Středočeském kraji. Úvahy některých stran směřují i k tomu, že by se vítěz voleb hnutí ANO nedostalo k vládě. Jaroslava Pokorná Jermanová, která s ANO zvítězila, by se tak nemusela stát hejtmankou. Tím by mohl být starosta Kolína Vít Rakušan (STAN). Všechno je ale zatím rozehrané.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslava Jermanová ve volebním štábu ANO

Článek

Možnosti se nabízejí v podstatě dvě. První je hejtmanka Jermanová a koalice ANO, STAN, ODS a TOP 09. Přitom buď ODS, nebo TOP 09 čistě matematicky mohou z koalice vypadnout, protože i bez jedné nebo druhé dají zbylí tři partneři dohromady nadpoloviční většinu mandátů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Středočeském kraji

Druhá varianta je hejtman Rakušan a koalice STAN, ČSSD, ODS, TOP 09.

Jermanová v sobotu uvedla, že postupně bude jednat se všemi stranami a nejbližší je jí pravicová koalice, tedy varianta číslo jedna, a nejméně se jí chce tvořit komplot s komunisty.

Ve volbách druhé hnutí STAN takovou možnost nevyloučilo. „Princip obcházení vítěze mi není vlastní,“ řekl Právu Rakušan, podle něhož je důležité mít pro STAN reprezentativní místo v radě. „O osobní ambice mi nejde,“ řekl k druhé možnosti a upozornil na problém, že by bylo nutné zvážit setrvání zástupců ČSSD, kteří dosud byli v radě, i v novém vedení kraje.

Rozhodly preferenční hlasy

Naopak lídr ODS Martin Kupka má trochu jinou představu. „Výsledek hnutí ANO je nepochybně vítězství, ale preferenční hlasy ukazují, že hlasy lidí šly za hnutím, ne za jejich konkrétními lidmi,“ upozornil Kupka. Jermanová totiž podle preferenčních hlasů skončila až na čtvrtém místě daleko za Danou Drábovou, Vítem Rakušanem (oba STAN) a právě Kupkou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Středočeském kraji

Jen v těsném závěsu za Jermanovou skončil dosavadní hejtman Miloš Petera (ČSSD). „Váha preferenčních hlasů by měla hrát roli. Navíc další představitele ANO neznáme, nemají za sebou zkušenosti z regionu a bojím se efektu, který se ukázal na komunální úrovni, že hnutí ANO nebylo spolehlivým partnerem, rozpadalo se, jednalo nekonzistentně,“ odůvodnil Kupka svůj záměr.

ČSSD, která ve volbách propadla, by se takové možnosti zřejmě nebránila. „Už jsme vlastně mluvili každý s každým. Při zmíněné variantě by nám šlo o dobré zastoupení v radě, abychom mohli prosadit zásadní věci z programu, to by byla podmínka pro koalici s námi,“ řekl Petera, který z velké volební ztráty nehodlá vyvozovat žádné osobní závěry.

„Je jiná doba než před čtyřmi lety, do středních Čech se přistěhovalo hodně pravicových voličů,“ mínil Petera. O různých možnostech se během neděle bude dál jednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám