Hlavní obsah

Strážníci budou měřit rychlost v obci jen tam, kde určí policie

– PRAHA
Právo,

Vláda ve středu schválila novelu zákona o pozemních komunikacích týkající se měření rychlosti městskou policií. Podle náměstka ministra vnitra Jaroslava Salivara by strážníci měřili jen na místech vyhrazených policií, kde by důvodem byla bezpečnost a plynulost silničního provozu.

Článek

„(Městští strážníci by) měřili výhradně na místech určených Policií ČR, tedy výhradně na místech, kde důvodem měření je bezpečnost a plynulost silničního provozu,“ řekl Salivar. Předpokládá, že už by neměla nastat situace, kdy je radar postaven u cedulí na začátku či konci obce, kde by bylo motivem pouze naplnění obecní kasy.

Novela má rovněž umožnit řidičům získat prostřednictvím systému Czech POINT výpisy z bodového rejstříku o tom, zda a o kolik bodů přišli kvůli svým dopravním prohřeškům.

Podle náměstka se také vláda přiklonila k tomu, aby trestné činy policistů vyšetřovali státní zástupci. "Navracíme se do původního stavu, jsme toho názoru, že je nesprávné, aby vyšetřování trestných činů policistů prováděly útvary policie," poznamenal náměstek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám