Hlavní obsah

Strategický náměstek Havránek míří z obrany na ambasádu do Washingtonu

Na ministerstvu obrany se chystají změny v nejužším vedení. Podle zjištění Novinek ke konci měsíce skončí na pozici náměstka pro strategické obranné plánování Jan Havránek, který oblékne dres resortu zahraničí a zamíří na ambasádu do Washingtonu. Spekulovalo se, že by se na pozici mohl vrátit současný velvyslanec při NATO Jakub Landovský, obrana však hodlá vypsat výběrové řízení.

Foto: ZUMA/Mateusz Slodkowski, ČTK

Náměstek ministryně obrany Jan Havránek

Článek

„Mohu potvrdit, že na konci května končím ve funkci náměstka na ministerstvu obrany. Své další kroky nebudu zatím komentovat,“ potvrdil svůj konec na obraně Havránek. Z vedení obranného resortu odejde k 31. květnu.

Podle informací redakce z diplomatických kruhů má Havránek zamířit na zastupitelský úřad do amerického Washingtonu. Z resortu zahraničí zaznívají kladné ohlasy na tento „přestup“ i vzhledem k Havránkovým nemalým zkušenostem z oblasti diplomacie. V minulosti například působil jako politický poradce v kabinetu generálního tajemníka NATO, řídil odbor zahraničních pracovišť ministerstva obrany nebo vedl poradce na stálé misi ČR při Severoatlantické alianci.

Pozici náměstka pro řízení sekce obranné politiky a strategie, kterou lze považovat za jednu z nejdůležitějších a nejprestižnějších ve struktuře ministerstva obrany, zastával od roku 2020, kdy zvítězil ve výběrovém řízení. Úkolem sekce je budování obranné politiky státu, ale také určování závazků vůči NATO a v souvislosti s tím kontrolování, zda těmto závazkům odpovídají i finance vyčleněné v rámci rozpočtové kapitoly ministerstva. Tvoří se zde také víceleté akviziční plány, tedy co a kdy by se mělo nakoupit za účelem dosažení lepší bojeschopnosti české armády a její modernizace.

Nabídka zbraní z Německa budí rozpaky. Jde i o velmi starou techniku

Domácí

Před Havránkovým nástupem bylo místo po vyslání tehdejšího šéfa sekce Jakuba Landovského jakožto nového velvyslance při NATO do Bruselu déle než rok neobsazené. K tomuto „bezvládí“ zřejmě přispělo i to, že jde fakticky o funkci na dobu určitou.

Nástupce má vzejít z výběrového řízení

Landovský je totiž po dobu svého mandátu u NATO na tzv. „překážce“ a čerpá neplacené služební volno. Po skončení na pozici velvyslance se podle služebního zákona může vrátit na své původní místo, tedy post zmíněného náměstka.

Čeští diplomaté se vrátili na ambasádu v Kyjevě

Evropa

I proto se zřejmě spekulovalo o tom, zda se do vedení ministerstva obrany z Bruselu nevrátí. Podle Landovského však zatím jde o předčasnou debatu.

„Otázka, kam bych měl jít po skončení své mise v NATO, je velmi předčasná. Vedoucí zastupitelských misí jmenuje a odvolává prezident na návrh vlády. Dříve, než bude jasné, kdo a kdy mne nahradí, je předčasné komentovat mé případné další působení. V současné době řeším summit NATO v Madridu, zkuste to znovu za rok,“ odmítl nynější spekulace Landovský.

Lipavský: Česko vstup Finska a Švédska do NATO plně podporuje

Domácí

Novinky se proto obrátily také na ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) s dotazy, zda hodlá požádat o uvolnění Landovského z pozice velvyslance, aby se mohl ujmout opět řízení významné sekce, nebo plánuje vypsat výběrové řízení.

„Sekci bude řídit pověřený zaměstnanec do doby, než bude jmenován náměstek, který vzejde z výběrového řízení, jak předepisuje zákon,“ reagoval Jakub Fajnor z tiskového oddělení resortu obrany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám