Hlavní obsah

Strany se distancují od akce lobbistů v Tatrách

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Víkendové setkání českých a slovenských podnikatelů a lobbistů ve Vysokých Tatrách přidělává vrásky oběma našim největším stranám. Turnaje v pólu koní na zamrzlém Štrbském plese se totiž zúčastnili lidé blízcí ODS i ČSSD.

Foto: Eduard Genserek, ČTK

Čeští podnikatelé a lobbisté hráli ve Štrbském plese koňské pólo. Areál byl v tu dobu pro veřejnost uzavřen.

Článek

Pozvání vlivné finanční skupiny J přijal například přítel šéfa ODS Mirka Topolánka Marek Dalík, podnikatel Roman Janoušek, spřátelený s pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS), či syn provozovatele pražské matějské pouti Jan Kočka, jehož bratr byl v říjnu 2008 zastřelen. S rodinou Kočkových má zase blízký vztah předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Topolánek v SMS Právu odpověděl otázkou, zda se média ptají také Paroubka na Kočku. Po kladné odpovědi reagoval: „Já vím, zapřel Kočku. Taky mám jeden (v)tip. Vlček a Langer byli spolu na tenise v Brně. Myslíte, že to ovlivní volby a míru natality?“

„Kočka není kámoš“

Paroubek včera na tiskové konferenci na dotaz Práva uvedl: „Nerad bych, kdyby někdo dělal z pana Kočky kámoše sociální demokracie anebo z mého bývalého osobního tajemníka (dalšího účastníka v Tatrách Martina Vlasty) protagonisty politiky sociální demokracie. Je to jejich věc a mně se to nelíbí,“ uvedl šéf ČSSD.

Ve volném čase si mohou tito pánové dělat, co chtějí, já osobně tento snobský druh zábavy odmítám. Nechtěl bych jej podporovat a myslím, že podobný názor má většina občanů v této zemi.“
Jiří Paroubek

Jeho strana se včera ohradila vůči tvrzení, že Vlasta stále je Paroubkovým osobním tajemníkem. Podle prohlášení vedoucího sekce PR a marketingu ČSSD Petra Dimuna není Vlasta v zaměstnaneckém poměru vůči ČSSD. „Jeho soukromé aktivity a vazby jsou pouze jeho osobní záležitosti, stejně jako trávení volného času,“ dodal Dimun.

Akci podle něj považuje Paroubek za „neuvěřitelný projev nevkusu a opravdového papalášství, jež se týká všech aktérů, kteří se akce zúčastnili“.

Paroubek a Langer: mohou dělat, co chtějí

Paroubek k víkendové akci ještě dodal: „Ve volném čase si mohou tito pánové dělat, co chtějí, já osobně tento snobský druh zábavy odmítám. Nechtěl bych jej podporovat a myslím, že podobný názor má většina občanů v této zemi.“

Také místopředseda ODS a šéf jejího volebního štábu Ivan Langer se od setkání distancoval. Na dotaz, zda podobné akce nemohou poškodit stranu v očích veřejnosti, Právu odpověděl: „Tam nebyl nikdo z ODS, takže se ničeho takového neobávám, protože k tomu není sebemenší důvod.“

Podle Langra žijeme ve svobodné zemi, všichni jsme svobodní občané a každý si v mezích zákona může dělat, co chce. S ODS to prý nemá nic společného, „stejně jako to nemá nic společného s ČSSD, TOP 09, Věcmi veřejnými, lidovci, zelenými“.

Langer zdůraznil, že Dalík nemá žádný institucionální vztah k ODS. Připustil však, že pro stranu – bez nároku na honorář – pomáhá připravovat volební kampaň. „Není členem volebního štábu a já ho mám jako svého konzultanta, protože byl zodpovědný za kampaň v roce 2009 do Evropského parlamentu a potom se podílel na kampani k volbám, které se nakonec nekonaly,“ dodal Langer s tím, že „jakékoli propojování (Dalíka) s ODS je nádherná účelová manipulace“.

Dalík v pondělních LN svou účast na turnaji ve Štrbském Plesu zdůvodnil, že je velkým fanouškem póla, protože to prý není jen zábava na koních, ale i móda. Nepřijel se podle svých slov setkávat s obchodními partnery.

Dalíkovo propojení s ODS v minulosti veřejně kritizovala místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Setkání v Tatrách, o němž věděla jen z televize, si prý odstřihla od politiky s tím, že se její strany netýká. K informaci, že Dalík radí s kampaní, na dotaz Práva dodala: „Myslela jsem si, že už odchází a odděluje se od vedení ODS, že s námi nebude mít nic společného. Ukazuje se, že je to je jinak.“ Víc k tomu prý nemá co říct.

„Ptejte se Topolánka“

Poslanec Boris Šťastný (ODS) sjezd byznysmenů a lobbistů na dotaz Práva komentoval slovy, že on osobně ani nikdo z jeho současných či bývalých spolupracovníků se akce na Slovensku nezúčastnil. „Jaký vliv tato věc může mít na pozici ODS před nadcházejícími volbami, neumím posoudit, na to se prosím ptejte předsedy Topolánka a volebních expertů,“ dodal.

Bém uvedl, že každá podobná událost je soustem pro média „a naprosto nesmyslnou chybou, která především poškozuje kredibilitu české politiky jako takové“. Škoda je prý způsobena označeními jako: „Marek Dalík, pravá ruka Mirka Topolánka“, nebo „Roman Janoušek, který je u každé pražské veřejné zakázky“. – „Obojí je pitomostí, to druhé dokonce nehoráznou lží. Přesto tomu část veřejnosti věří. Z tohoto pohledu je pak jejich účast na ‚mejdanu‘ ve Vysokých Tatrách opravdu chyba,“ napsal Bém v SMS Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám