Hlavní obsah

Strany by kývly na otevřené účty, nový kontrolní úřad se jim ale zajídá

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politické strany by souhlasily s tím, aby byly financovány z transparentního účtu, nelíbí se jim však, že by nad jejich utrácením bděl nový nezávislý úřad, který by je navíc mohl pokutovat. Vyplynulo to ze čtvrtečního jednání vicepremiérky a šéfky LIDEM Karolíny Peake s ostatními partajemi o zákonu o dohledu nad financováním politických stran.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiérka Karolína Peake

Článek

„Překvapilo mne, že takřka všichni poslanci se vyslovili pro povinné transparentní účty nejen na financování kampaní, jak navrhuje zákon, ale pro celé stranické účetnictví. To je dobrá zpráva. Jakkoli musím konstatovat, že transparentní účet si už nyní mohou založit všechny strany a ze sněmovních tak učinila jen jediná, a to právě LIDEM,“ uvedla Peake.

Jednání se účastnili poslanci za ČSSD, ODS, KSČM a TOP 09. Zástupci VV se podle vicepremiérky na setkání nedostavili.

Už méně po chuti byl ostatním stranám nezávislý úřad, který by dohlížel nad stranickými financemi. Podle Peake není možné rozšířit v tomto ohledu pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu, jak to někteří poslanci žádali.

„V zájmu schválení zákona proto hledáme jiný mechanismus pro nezávislý dohled a se sankční pravomocí. Požádala jsem ministerstvo vnitra o zhodnocení alternativ jako přiřazení této pravomoci finančním úřadům, Úřadu na ochranu osobních údajů nebo Úřadu na ochranu hospodářské soutěže tak, aby zcela nový správní úřad vzniknout nemusel,“ vysvětlila Peake.

Vnitro má navíc prověřit možnost zavedení takových sankčních mechanismů jako jsou v zákonu o přímé volbě prezidenta, tedy možnost konkurenčních subjektů podat na porušení zákona žalobu.

Podle Peake by měl být zákon účinný od roku 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám