Hlavní obsah

Strakův výkon v televizi lidovce rozladil

Právo, gö, luk, trj

Lidovci v Karlovarském kraji jsou rozpačití z vystoupení svého volebního lídra Františka Straky ve čtvrtečním televizním pořadu Otázky Václava Moravce speciál. V přímém přenosu z karlovarského hotelu Thermal mohli diváci sledovat první konfrontaci lídrů soc. dem., komunistů, ODS, lidovců a zelených. Straka získal při SMS hlasování nejméně.

Článek

"Že v tom byly určité nedostatky, si je dobře vědom a přiznal to. V politice teprve začíná. Věříme mu ale proto, že je velice vytrvalý a do čeho se pustí, to dotáhne do konce," uvedl v ČTK krajský šéf KDU-ČSL Josef Malý. Podle něj má Straka dost času, aby se seznámil s regionem a místními tématy. Jeho devízou jsou prý velmi dobré komunikační schopnosti a umění najít cestu k lidem.

Zklamaná ze Strakova vystoupení byla krajská zastupitelka KDU-ČSL a bývalá krajská šéfka lidovců Olga Haláková. Podle ní se nedostatečně připravil. "Do voleb je sice ještě dost času a pan Straka na sobě zapracuje. Ale přece jenom, první dojem může v lidech zůstat. Doufám, že v dalších krajích budou naši lídři úspěšnější," uvedla Haláková.

"Bylo to hodně náročné"

Straka po diskusi uvedl, že šlo o jeho první politické vystoupení v přímém přenosu: "Řeknu vám, že to bylo opravdu hodně náročné. Proti ostatním lídrům nemám tolik politických zkušeností." Šéf lidovců Miroslav Kalousek se Straky zastal slovy: "Podle mého názoru obstál, vidíme v něm významnou posilu pro velké společenské téma mládeže a tělovýchovy."

Uvítal by však změnu pořadu, který mu připadá strnulý. Byl by raději, kdyby se diskutovalo mezi kandidáty. Některé otázky se podle něj hodily spíše pro členy obecní rady než sněmovní kandidáty.

Neoslnila ani jednička ČSSD

Mluvčí volebního štábu ČSSD Anna Veverková pro Právo řekla, že jejich lídr na Karlovarsku, podnikatel Jaroslav Fiala, stál před kamerami poprvé. Podle ní Fiala v psychicky náročné zkoušce obstál, i když v hlasování diváků skončil třetí. "Víme, že televize je z 80 procent dojem, z 20 procent obsah," uvedla mluvčí.

Fiala se s ní a s dalšími mediálními poradci na svou diskusi podle Veverkové dvakrát pečlivě připravoval. Podobné to má být i s ostatními krajskými lídry ČSSD. "Plánujeme setkání se všemi a dokonce i ti mediálně zkušení si o to říkají," přiblížila Veverková.

První místopředseda ODS Petr Nečas podle svých slov debatu nesledoval, zdůraznil ale, že lídr ODS Miloš Patera dostal nejvíc hlasů. "Slyšel jsem, že byl velmi dobrý," uvedl. Také kandidáti ODS procházejí mediálními školeními, nikoli však speciálně pro debaty v ČT.

Komunisté jsou spokojeni s vystupováním svého lídra Pavla Hojdy. "Byl jednička. Ostatní evidentně převyšoval," řekla Právu místopředsedkyně KSČM Jana Bystřická. Všichni kandidáti jsou připravováni na podobné debaty, ale vzhledem k tomu, že lídry jsou většinou zkušení poslanci, mají práci snazší.

V esemeskách od diváků zvítězil lídr ODS Patera s 35 procenty, Hojda dostal 26 %, Fiala 15 %, Pavel Žlebek ze Strany zelených 14 % a Straka 10 %. Toto hlasování není reprezentativní, je to jen anketa.

Podle výzkumu STEM pro ČT by na Karlovarsku vyhrála ODS s 24 procenty, komunisté měli 20 procent, soc. dem. 19, zelení 5 a lidovci 4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám